Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών – Εισόδημα και συνολική περιουσία τα κριτήρια στα κόκκινα δάνεια, λέει η κυβέρνηση

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς την Τετάρτη ξεκινούν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αξιολογηθεί η πρόοδος εφαρμογής της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν τα «μέτωπα» και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, όπως το μεσοπρόθεσμο, το εργασιακό, η αναμόρφωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, οι τράπεζες, και τα κόκκινα δάνεια, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθάρισε όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια ότι η αντιμετώπιση του θέματος θα γίνει με κριτήρια εισοδηματικά αλλά και συνολικής περιουσίας με στόχο η πρώτη κατοικία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων να μην αγγιχτεί.

«Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε τέτοιου τύπου πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία», ξεκαθάρισε η κ. Γεροβασίλη.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των Θεσμών για την Τετάρτη 21/10/ έχουν οριστεί στις 9.00 π.μ. και στις 18:00.

Στην πρωινή συνάντηση θα πάρει μέρος και ο Υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης. Αντικείμενο της συνάντησης είναι ο συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος.

Στην απογευματινή συνάντηση, θα πάρουν μέρος και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Τ. Αλεξιάδης. Αντικείμενο της συνάντησης είναι θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές/δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Πάντως μια πρώτη αποτίμηση για το τι έχει γίνει έως τώρα αναμένεται να γίνει από τους θεσμούς στην τηλεδιάσκεψη των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την Τετάρτη προκειμένου να αποφασιστεί ο χρόνος εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή μπορεί να καλύπτεται μέρος των 48 προαπαιτουμένων, ωστόσο ακόμα υπάρχει μια σειρά υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που ακόμα δεν έχουν εκδοθεί και συμπληρώνουν την πρώτη λίστα όπως ο κώδικας για τα κόκκινα δάνεια και η πράξη για την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΓΓ Εσόδων.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται:

-η απόφαση για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η οποία αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας
-το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (όροι και ο ρόλος ΤΧΣ)
-ο τρόπος μείωσης της δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%
-η φορολόγηση των ενοικίων

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο το οποίο έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν αποκλείεται να τεθούν και οι νεότερες προβλέψεις για την ύφεση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εφέτος θα κυμανθεί χαμηλότερα από 1,5%, έναντι 2,3% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Πηγή: ΕΡΤ1, A’Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου – Μιχαήλ Γελαντάλης, Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος