Σταθάκης : Επειγόντως αναπτυξιακή τράπεζα για τη σωστή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων

«Η έλλειψη αναπτυξιακής τράπεζας για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι καθοριστική από τη στιγμή που όλα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναζητούν συνήθως έναν φορέα, με τον οποίο θέλουν να συνδιαλλαγούν και αυτό είναι μία από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν κατά επείγοντα τρόπο».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του Οδηγού για τη χρήση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και άλλων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Αναζητούμε με φορείς την κάλυψη της έλλειψης αναπτυξιακής τράπεζας, καθώς όλα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναζητούν συνήθως ένα φορέα, με τον οποίο θέλουν να συνδιαλλαγούν. «Όλα τα προγράμματα, για παράδειγμα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πάρα πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθούν, αν δεν υπάρχει το ένα σημείο αναφοράς, το οποίο θα λειτουργεί ως κρίσιμος ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στις χρηματοδοτήσεις, ευρωπαϊκές ή από τα διαρθρωτικά ταμεία. Και αυτό είναι μία από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν κατά επείγοντα τρόπο», όπως ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι υπάρχει μία μετατόπιση στη στρατηγική του, η οποία μας απεμπλέκει από την ιδέα του μεγάλου ειδικού ρόλου που θα παίζει το κεντρικό κράτος έναντι των περιφερειών και δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα, τα οποία αφορούν τόσο στο περιβάλλον όσο και τις μικρές κλίμακες, τη βιώσιμη ανάπτυξη και έχει και μία ιδιαίτερη οπτική στα θέματα της κοινωνικής συνοχής.
Υπενθύμισε ότι σκοπός είναι να απεμπλακούμε από τα μεγάλα φαραωνικά έργα και να στραφούμε σε μία δυναμική οικονομική, η οποία να έχει ως αφετηρία το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και η ανάπτυξη να στηριχθεί σε δραστηριότητες που είναι συμβατές με αυτό το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι, αυτή τη στιγμή, η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο, διότι δεν μπορεί να βγει από την κρίση ούτε με παραδοσιακή κινητοποίηση κρατικών πόρων, που δεν υπάρχουν ή είναι περιορισμένοι ούτε με απλή κινητοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με έναν τρόπο που κινείται υπό το βάρος του άγχους της απορρόφησης των πόρων και όχι του τι αποτέλεσμα έχουν τελικά στην οικονομία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος