Επιταχύνεται η πτώση όλων των χρηματιστηρίων του κόσμου, μετά τη “μαύρη Δευτέρα” των κινεζικών μετοχών (-8,5% ). Στη Κίνα “χάθηκαν” από το ζενίθ του Ιουνίου πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολλάρια – από τα συνολικά 10 – ουσιαστικά όμως μόνο τα “κέρδη” του 2015 !
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 έκλεισε -5,39% , με όλους τους επιμέρους δείκτες του σε πτωτική τροχιά. Ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες -4,70% και διαμορφώνεται κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, έχοντας χάσει όλα τα κέρδη που είχε στο 2015. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε -4,67% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 5,35%.
Με βαριές απώλειες άνω του 3% αλλά μακριά από τα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας και οι βασικοί δείκτες της Wall Street.
Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 588,47 μονάδες (3,58%) κλείνοντας στις 15.871,28 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγράψε πτώση 179,79 μονάδων (3,82%) φτάνοντας τις 4.526,25 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 77,68 μονάδων (3,94%) κλείνοντας τις 1,893.21 μονάδες.
Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει ότι τα ευρωπαϊκά και πιθανόν όλα τα χρηματιστήρια θα σημειώσουν τον Αύγουστο τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης.
Η κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης σήμερα κατά 8,5%, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση από τις κινεζικές Αρχές για στήριξή του, πυροδότησε κύμα μαζικών πωλήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Η σημερινή εξέλιξη στην Κίνα ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας της χώρας και της απόφαση των Αρχών στο Πεκίνο να υποτιμήσουν το γουάν πριν από δύο εβδομάδες.
Μία μεγάλη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας – ορισμένοι επενδυτές φοβούνται την ανώμαλη προσγείωσή της – θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και στην ζήτηση του πετρελαίου και άλλων τιμών εμπορευμάτων, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πρώτων υλών. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτός από τα χρηματιστήρια, μειώθηκαν σήμερα ραγδαία και οι τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά 6,5 ετών, με την τιμή του αμερικανικού αργού να κινείται κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.
Σχετικές ειδήσεις:
WSJ: Τέλος της εμπιστοσύνης των αγορών στην Κίνα
Ντόμινο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Aσία: Καταποντίζονται οι χρηματαγορές λόγω Κίνας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος