Tα προβληματικά δάνεια αποτελούν την μεγαλύτερη πληγή των ελληνικών τραπεζών που έχουν περιορίσει ακόμη περισσότερο την χρηματοδότηση της οικονομίας αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
H αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτρέπει τις τράπεζες από την παροχή νέων δανείων και αποτελεί τροχοπέδη για την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στη προσεχή ανακεφαλαιοποίησή τους.
Το βασικό σενάριο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος και 1,3% το 2016 σύμφωνα με τραπεζίτη που γνωρίζει το θέμα αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το νέο, 3ο πρόγραμμα διάσωσης που υπογράφτηκε από την τελευταία κυβέρνηση υπο τον κ. Τσίπρα προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ομως, κορυφαία στελέχη του κλάδου και διεθνείς επενδυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν θα είναι από μόνο του επαρκές για να ξεκινήσει η χορήγηση δανείων.
“Η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και η χρηματοδότησή της από το τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί από σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η πολιτική αστάθεια, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων διάσωσης, μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών“, δήλωσε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, μιας εκ των τεσσάρων κορυφαίων ελληνικών τραπεζών.
Οι ανάγκες των τραπεζών θα γίνουν γνωστές μόλις ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις της ποιότητας του ενεργητικού τους, που βρίσκονται υπό εξέλιξη αυτή τη στιγμή, και τα stress tests που ακολουθούν, πιθανόν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Ομως, για να πειστούν οι ιδιώτες επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους στις τράπεζες δεν θα είναι εύκολο, τονίζεται.
“Πρέπει να κερδίσουν πάλι τους διεθνείς επενδυτές“, δήλωσε ο Απόστολος Γκουτζίνης, ο οποίος είναι επικεφαλής της νομικής εταιρείας Shearman & Sterling LLP και παρείχε συμβουλές στην Τράπεζα Πειραιώς στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίησή της.
Ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας είναι τα δάνεια που θα μπορούσαν να καταστούν ληξιπρόθεσμα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έχουν έκθεση άνω των 100 δισ. ευρώ σε τέτοια επισφαλή δάνεια στο 1o τρίμηνο του 2015 ή περίπου του 40,8% των συνολικών τους δανείων σύμφωνα με το Reuters.
Για να το αντιμετωπίσουν, οι τράπεζες προσπάθησαν να πουλήσουν κάποια από αυτά τα δάνεια πέρυσι, κυρίως επιχειρηματικά.
Μια άλλη επιλογή είναι η δημιουργία μιας bad bank. Ομως, θα χρειασθούν περισσότερα χρήματα για να λειτουργήσει.
Aλλη μία λύση στο πρόβλημα των επισφαλών δανείων, που προτάθηκε κατ’ ιδίαν από στελέχη των ελληνικών τραπεζών, είναι η πώληση ειδικών ομολόγων (CoCos) στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτά τα ομόλογα μετατρέπονται σε μετοχές και λειτουργούν ως “μαξιλάρι” σε περίπτωση που το κεφάλαιο μιας τράπεζας υποχωρήσει από ένα προκαθορισμένο επίπεδο. Οι επενδυτές πληρώνονται υψηλότερα επιτόκια για να τα αγοράσουν.
“Πόσο πιθανό είναι να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίων στο μέλλον; Θα αποκτήσουν αρκετά κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες για να διατηρήσουν αυτού του είδους τις πληρωμές ομολόγων και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους; Εάν όχι, τότε αυτά τα ομόλογα μπορεί να είναι υψηλού κινδύνου“, δήλωσε ο Justin Craib-Cox, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aviva Investors.
Από την άλλη πλευρά, αν μια νέα κυβέρνηση σχηματιστεί γρήγορα και υλοποιήσει το πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.
“Η μόνη μεγάλη διαφορά μεταξύ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και εκείνων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η οποία κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να αποτιμήσει πράγματα“, δήλωσε ο Brad Palmer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sankaty Advisors LLC, η οποία επενδύει σε επισφαλή δάνεια
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος