Προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις ΟΛΠ και ΟΛΘ, αεροδρομίων

Την ανακοίνωση των ημερομηνιών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) πριν το τέλος Οκτωβρίου προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κινεζικός όμιλος Cosco και η ΑPM Terminals, θυγατρική του δανέζικου Μaersk Group έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ. Ο δήμος Πειραιά αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση.

Ακόμη, το δημόσιο θα πρέπει να ολοκληρώσει την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που έχει ήδη επιλεγεί χωρίς αλλαγές στους όρους.

Η κοινοπραξία Slentel -Fraport κέρδισε τον διαγωνισμό έναντι εφάπαξ τιμήματος 1,234 δισ. ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει ότι το δημόσιο θα λαμβάνει ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα ύψους 22,9 εκ. ευρώ. Επίσης, ο παραχωρησιούχος θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ κατά τα 4 πρώτα χρόνια. Το ποσό θα αυξηθεί στο 1,4 δισ. ευρώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

Επιπλέον, το δημόσιο θα πρέπει να μεταβιβάσει το 10% των μετοχών του ΟΤΕ προς το ΤΑΙΠΕΔ. Το τελευταίο θα είναι υπεύθυνο για την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που είχε στο χαρτοφυλάκιό του στα τέλη του 2014 με το υπουργικό συμβούλιο να δίνει το τελικό, πράσινο φως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος