Πρόστιμα έως 30 εκατ. ευρώ από Κομισιόν σε Fiat και Starbucks για «παράνομα φορολογικά οφέλη»

Πρόστιμα μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν η ιταλική Fiat και η αμερικανική Starbucks, η πρώτη στο Λουξεμβούργο και η δεύτερη στην Ολλανδία, για «παράνομα φορολογικά οφέλη», όπως ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία παρείχαν επιλεκτικά φορολογικά οφέλη στη Fiat Finance and Trade και στη Starbucks. Αυτά τα οφέλη είναι παράνομα βάσει των κανόνων της Ε.Ε. που αφορούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων».

Τη διαφωνία του Λουξεμβούργου για την απόφαση της Κομισιόν εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιερ Γκραμενιά: «Το Λουξεμβούργο διαφωνεί με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περίπτωση της Fiat Finance and Trade και επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων του».

Την έκπληξή της εξέφρασε από την πλευρά της η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία δηλώνει πεπεισμένη πως η φορολογική της συμφωνία με τη Starbucks συνάδει με τα διεθνή πρότυπα.

«Το γεγονός ότι η Κομισιόν παρατηρεί ότι υπάρχει κρατική ενίσχυση στην υπόθεση της Starbucks εγείρει πολλά ερωτήματα», ανέφερε σε ανακοίνωση η κυβέρνηση: «Η Ολλανδία είναι πεπεισμένη πως τηρούνται οι υφιστάμενες διεθνείς προδιαγραφές».

Από την πλευρά της, η Starbucks Corp δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

«Η Starbucks συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασε η ολλανδική κυβέρνηση ότι υπάρχουν σημαντικά σφάλματα στην απόφαση και σχεδιάζουμε να ασκήσουμε έφεση καθώς τηρήσαμε τους κανονισμούς της Ολλανδίας και του ΟΟΣΑ», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος της αμερικανικής αλυσίδας καταστημάτων καφέ.

«Η Starbucks έχει καταβάλει κατά μέσο όρο παγκοσμίως φόρους με πραγματικό φορολογικό συντελεστή περίπου 33%, πολύ υψηλότερα από το μέσο συντελεστή του 18,5% που έχουν καταβάλει άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρίες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/OLIVIER HOSLET

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος