Προσέγγιση κυβέρνησης – εργοδοτικών φορέων για τις εισφορές – Για ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, μιλά η κυβέρνηση (vid)

Όλο το βάρος της στο ασφαλιστικό ρίχνει πλέον η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να φέρει πιο κοντά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα ξεκλειδώσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση, πάντως φαίνεται πως κατάφερε την Πέμπτη μια σημαντική προσέγγιση με τους εργοδότες που δεν εμφανίστηκαν αρνητικοί σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε αντιστάθμισμα οι εργοδότες ζητούν φορολογικά μέτρα, ωστόσο το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν θετικό.

Θετική είναι η προσέγγιση των εργοδοτικών οργανώσεων στην κυβερνητική πρόταση για την αύξηση των εισφορών, όπως καταγράφτηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση συνδέει ευθέως την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση με την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα αποτελέσει και το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα της διαπραγμάτευσης για απομείωση του χρέους.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν αρνούνται το μερίδιο που τους αναλογεί στην αύξηση της εισφορών αλλά ταυτόχρονα ζητούν μέτρα για σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε σύσταση επιτροπής με συμμετοχή εκπροσώπων από παραγωγικά υπουργεία, η οποία θα μελετήσει τις προτάσεις των φορέων για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη, από τη στάση των εκπροσώπων των εργοδοτών μιλά για εποικοδομητική συναίνεση, η οποία ενισχύει τη διαπραγματευτικής θέση, ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν πριν από λίγο ότι οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της Κυβέρνησης. Και μιλάμε εδώ για εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης που θα προκύψει από αύξηση εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους.

Το Μαξίμου ωστόσο διατηρεί ταυτόχρονα, πολύ υψηλούς τόνους έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι την ώρα που οι εργοδότες δείχνουν διάθεση και συναινετική στάση οι κύριοι υπεύθυνοι για το αδιέξοδο του ασφαλιστικού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που προέβησαν σε 12 μειώσεις συντάξεων σε 5 χρόνια, επιμένουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να κρύψουν τις ευθύνες τους αλλά όχι την πραγματικότητα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες συσκέψεις. Στην πρώτη ο υπουργός Εργασίας συνομίλησε και άκουσε τις απόψεις, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 30 πληροφορούμαστε, που συμμετείχαν, προκειμένου να μελετηθούν και να ενσωματωθούν όσες είναι δυνατόν για να γίνουν βελτιώσεις στην πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Και μία ακόμα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό βελτιώσεις με συμμετοχή Δραγασάκη Τσακαλώτου, Σταθάκη, ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά κύκλο επισκέψεων από αύριο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου θα συναντηθεί με ομολόγους σε Ρώμη, Παρίσι, Αμστερνταμ, Λισσαβόνα, Ελσίνκι και Βερολίνο, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του. Στο επίκεντρο των συναντήσεων και το Ασφαλιστικό, αλλά βεβαίως το ελληνικό πρόγραμμα και η αξιολόγηση του, η ολοκλήρωση της οποίας είναι το κλειδί για να ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή το ασφαλιστικό.

Κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για μια χρυσή ευκαιρία των πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν στο θέμα του ασφαλιστικού η αντιπολίτευση εξαπολύει μύδρους κατηγοριών επισημαίνοντας πως αυτό το ν/σ μόνο μεταρρύθμιση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η διελκυστίνδα του ασφαλιστικού βρίσκει στη μία πλευρά την κυβέρνηση και στην άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τραβάνε το σχοινί μέχρι τελικής πτώσεως.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική Μεταρρύθμιση θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μετά τις 20 Ιανουαρίου, θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία και θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με το Νίκκο Βούτση να τονίζει ότι προφανώς και οι υπάλληλοι της Βουλής θα ακολουθήσουν τους υπόλοιπους Δημόσιους Υπαλλήλους στις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΑΝΤΖΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος