Πολιτική βούληση εναντίον τεχνοκρατικών απαιτήσεων για τις διαπραγματεύσεις

Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, όμως η επίτευξη της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί ένα νέο δάνειο-γέφυρα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επικράτηση της πολιτικής βούλησης έναντι των τεχνικών δυσκολιών, τονίζουν άτομα που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες (decent chance) για μια συμφωνία αν και πάλι μπορεί να υπάρξει γέφυρα-δάνειο μέχρι τον Σεπτέμβριο,” τόνισε αξιωματούχος του κουαρτέτου στο ert.gr.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να προκύψει συμφωνία αλλά να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να προχωρήσει το ESM σε εκταμίευση.

Πάντως, συμπλήρωσε: “Δεν θέλω να ισχυρισθώ ότι δεν υπάρχουν ρίσκα αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν μοιάζει να θέλουν deal.

Το επονομαζόμενο κουαρτέτο αποτελείται από την ΕΕ, την ΕΚΤ, τον ESM (ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας) και το ΔΝΤ.

Άλλο άτομο που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις συμφωνεί με την ανωτέρω εκτίμηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τόσο η Κομισιόν όσο και το ESM θέλουν συμφωνία αλλά “όχι με κάθε κόστος.

Η στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις θεωρείται λιγότερο επιθετική από άλλες φορές. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι συμμετέχει περισσότερο ως παρατηρητής στις διαπραγματεύσεις αφού δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο 3ο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης.

Το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να συμβάλλει χρηματοδοτικά. Όμως, η ελάφρυνση του χρέους δεν προβλέπεται πριν την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του προγράμματος που τοποθετείται χρονικά το φθινόπωρο.

Αυτή την φορά, οι βασικοί παίκτες είναι Ευρωπαίοι,” τόνισε άλλος διαπραγματευτής.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε επέλεξε να κάνει σαφή την προτίμησή του προς ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα μέσω διαρροών.

Αν παραστεί ανάγκη, το νέο δάνειο-γέφυρα θα δοθεί, όπως το πρώτο των 7,15 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από τον μηχανισμό EFSM που βρίσκεται υπό την αιγίδα της Κομισιόν. Υπολογίζεται ότι το EFSM μπορεί να δώσει κάπου 5 με 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αυτή την φορά.

Πάντως, Έλληνας αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα στις διαπραγματεύσεις που δεν μπορούν να κλείσουν με τεχνική αρτιότητα 100% στα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν.

“Θα χρειασθεί πολιτική απόφαση για να κλείσουν κάποια τεχνικά ζητήματα το επόμενο διάστημα”, τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει 100% άρτια τεχνικά συμφωνία αν οι θεσμοί δεν βάλλουν νερό στο κρασί τους.

Τα τεχνικά θέματα αναμένεται να τεθούν απόψε στη τηλεδιάσκεψη στελεχών των υπουργείων οικονομικών της ΕΕ. Όμως, δεν θα ληφθούν αποφάσεις αλλά απλά θα γίνει ενημέρωση σύμφωνα με την Κομισιόν.

Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η επίτευξη συμφωνίας ή μη θα κριθεί την Δευτέρα και εξαρτάται από τις εργασίες του Σαββατοκύριακου.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να εκπέμπουν αισιοδοξία ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει το επόμενο διάστημα ώστε να καταστεί εφικτή η εκταμίευση του δανείου από τον ESM που θα επιτρέψει την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Αυγούστου.

Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ λήγουν στις 20 Αυγούστου. Η Ελλάδα πλήρωσε τόκους ύψους 186 εκ. ευρώ την Πέμπτη στο ΔΝΤ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος