Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να συμφωνηθεί ποιά θα είναι η τελική μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, πώς θα γίνει διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και το αν θα είναι εμπροσθοβαρή τα νέα μέτρα που θα ληφθούν.
“Μόλις φτάσουμε στην τελική ευθεία θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, το απόγευμα του Σαββάτου.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Welt Am Sonntag η οποία αναφέρει ότι “οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση” ο κ. Σταθάκης ανέφερε: “Μπορεί να είναι ακριβές”.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης θα έχουν την Κυριακή, εκ νέου συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο στόχος της κυβέρνησης
Ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη ή Τετάρτη στα κείμενα για το νέο δάνειο και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, ώστε να προλάβουν να ψηφιστούν από το ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε να έρθουν και τα πρώτα 25 δισ. στη χώρα μας.
Στα χέρια της ελληνικής πλευράς το προσχέδιο του νέου Μνημονίου – 48 ώρες είναι το περιθώριο για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα, που είναι:
- το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
- τα “κόκκινα” δάνεια & ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
- η πρόωρη συνταξιοδότηση
- η τελική μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, για να πάνε οι δυο πλευρές σε συμφωνία.
Αναφορικά με το EFC της Παρασκευής 7 Αυγούστου, κυβερνητικές πηγές λένε ότι “ήταν θετική η εισήγηση και από τους τέσσερις θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα”
Κάνουν επίσης σαφές ότι δεν μπήκε από καμία πλευρά αίτημα για δάνειο-“γέφυρα”.
Αλληλένδετο με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να προαναγγείλει πως στην ανακεφαλαιοποίηση δεν θα ενταχθούν μόνον οι συστημικές, αλλά και οι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, για τις οποίες είπε πως στόχος είναι να ενισχυθούν “μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αναδιοργάνωσης, με κύριους άξονες τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, την κεντροποίηση λειτουργιών και συστημάτων με βάση τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές”.
Ως κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο θα λειτουργεί το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, δεν θα έχει την ίδια «λογική» λειτουργίας με αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, θα περιέλθουν σ΄ αυτο περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Και θα ενταχθούν όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας -υδρογονάνθρακες.
Η ενταξη των περιουσιακών στοιχείων δεν σημαίνει και πώλησή τους σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ.
Η έδρα του ταμείου θα είναι στην Αθήνα , θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο η εποπτεία.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μ. Γελαντάλης, Α. Μανουσέλη
Σχετική είδηση: Reuters: Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι την Τρίτη «βλέπει» πηγή της ΕΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος