Πιέσεις των δανειστών για αύξηση του κατώτατου ορίου ετών ασφάλισης (vid)

Πίστωση χρόνου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έλαβε η ελληνική πλευρά, προκειμένου να καταθέσει την τελική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στους εκπροσώπους των θεσμών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Υπουργό Εργασίας, οι δανειστές άσκησαν πιέσεις για αύξηση του κατώτατου ορίου ετών ασφάλισης από τα 15 χρόνια στα 20.

Η ελληνική πλευρά επιμένει η εθνική σύνταξη να χορηγείται με 4.500 ένσημα, δηλαδή με 15 έτη ασφάλισης, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να μπορούν να καλύπτονται και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Οι δανειστές, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν ζήτησαν ευθέως την κατάργηση της 15ετίας, ανέφεραν ότι το όριο των 4.500 ενσήμων λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εργαζόμενους προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Το θέμα είχε τεθεί και στην προηγουμένη κυβέρνηση, για λήψη βασικής σύνταξης με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης (δηλαδή με 6.000 ένσημα), χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Διαφωνία εξακολουθεί να υπάρχει και για τα εισοδηματικά κριτήρια, με την ελληνική πλευρά να προτείνει την εθνική σύνταξη να την εγγυάται το κράτος μέσω της φορολογίας, για όλους τους ασφαλισμένους και τους δανειστές να εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Από τη Συμφωνία του καλοκαιριού, η χώρα έχει δεσμευτεί για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δις ευρώ έως το τέλος του 2016. Το υπουργείο εργασίας εκτιμά ότι έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος και προτείνει τα περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται να προκύψουν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Από την αύξηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, από 4% σε 6% στις κύριες και θέσπιση εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση εκτιμά έσοδα της τάξης των 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τη σταδιακή αύξηση των εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ εκτιμώνται έσοδα 102 εκατομμυρίων ευρώ,

Και από την επίδραση της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα εφάπαξ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία 78 εκατομμύρια ευρώ, για το 2016.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται, ωστόσο, να αμφισβητούν την απόδοση αυτών των μέτρων.

Τις κοινωνικές επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, έως τα τέλη του 2019, στην οποία δεσμεύεται η χώρα, μελετά το Υπουργείο Εργασίας.

Στόχος το συγκεκριμένο επίδομα που σήμερα το λαμβάνουν περίπου 380.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να διατηρηθεί στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που πρόκειται να ισχύσει από τον Απρίλιο.

Στην τελική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας προς τους δανειστές θα προσδιορίζεται και το ποσοστό αναπλήρωσης, που προτείνει η ελληνική πλευρά και που θα κρίνει το ύψος των νέων αλλά και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος