Περιορισμό του κρατικού χρέους που κρατούν οι τράπεζες συζητά η ΕΕ

Να μειωθούν οι κίνδυνοι για τις τράπεζες πριν προχωρήσει περαιτέρω η τραπεζική ένωση της ΕΕ, ζητούν η Γερμανία και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, συζητά την επιβολή περιορισμών στο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων των τραπεζών, καθώς η Γερμανία ζητά να μειωθούν οι κίνδυνοι για τα πιστωτικά ιδρύματα πριν προχωρήσει περαιτέρω η τραπεζική ένωση λόγω του ότι τα κρατικά ομόλογα αντιστοιχούσαν σύμφωνα με την ΕΚΤ σε πάνω από το 10% του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης στο τέλος του 2015, σημειώνοντας αύξηση περίπου 300 δις. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επανέλαβε τον Δεκέμβριο τις γερμανικές ανησυχίες, δηλώνοντας ότι η προώθηση ενός κοινού (ευρωπαϊκού) συστήματος εγγύησης καταθέσεων πρέπει να περιμένει έως ότου αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι. «Ένας από αυτούς είναι η μεγάλη συγκέντρωση κρατικού χρέους στους ισολογισμούς πολλών τραπεζών. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί».

Οι εποπτικές Αρχές σε όλο τον κόσμο εξετάζουν όλο και πιο ενδελεχώς τους όγκους των κρατικών ομολόγων που υπάρχουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς, επειδή συχνά τα κρατικά ομόλογα αντιμετωπίζονται ως τίτλοι που δεν ενέχουν κινδύνους, με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερα και τα υποχρεωτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Μία πρόταση, που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι να περιορισθεί στο 25% το ποσοστό των κρατικών ομολόγων που ορισμένες τράπεζες θα μπορούν να κατέχουν ως θεωρούμενα ότι δεν ενέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων που γίνονται στις Βρυξέλλες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος