Ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών, όπως διαφάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group από την οποία δεν βγήκε «λευκός καπνός» για να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Οι τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο προσέγγισης στο ύψος των επιπλέον μέτρων που πρέπει να ληφθούν φέτος ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσήλθε στη συνεδρίαση με τη γνωστή ελληνική πρόταση ότι η «τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό δεν ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι την προσδιορίζουν στο 1,9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ την ανεβάζει σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δανειστές όχι μόνο δεν συμφωνούν με την Αθήνα, αλλά ούτε και μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα πάει πίσω την αξιολόγηση, αλλά και τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που επρόκειτο να λάβει η χώρα μας για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Στο θέμα της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στο STAR. Τόνισε ότι επιχειρείται να πειστεί το ΔΝΤ να κάνει στροφή στο ρεαλισμό.
Μετά τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Αναμένω να επιστρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, είπε προσθέτοντας ότι το Πάσχα θα έχουμε ανάσταση της οικονομίας.
Ειδικά για τη συνεδρίαση του EwG πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πάντως ότι δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει πότε θα επανέλθουν οι δανειστές στην Αθήνα, για να ξαναπιάσουν εκ του σύνεγγυς το νήμα των διαπραγματεύσεων.
Κυβερνητική πηγή άλλωστε, λίγο αργότερα, επέρριπτε την ευθύνη των καθυστερήσεων ευθέως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη στάση που τηρεί τόσο στο θέμα των μέτρων όσο και του χρέους, ασκώντας διπλή πίεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, φέρεται να τηρεί πιο ήπια στάση έναντι των απαιτήσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως συνεχίζει να τηρεί πολύ σκληρή στάση.
Στο χθεσινό EuroWorking Group συζητήθηκαν ακόμα το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό, τα «κόκκινα δάνεια», το νέο Ταμείο Πλούτου με την περιουσία των 50 δισ. ευρώ, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και το νομοσχέδιο για το «μαύρο χρήμα».
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Σχετική είδηση: Καμία απόφαση για επιστροφή του κουαρτέτου από το EWG
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος