Νέα μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αναμένεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη, με πιθανή μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων και αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων. Ομως, η πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί ήδη αντιδράσεις.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να μειώσει κι άλλο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες στο -0,40% από -0,30%. Μάλιστα, μα μικρή μειοψηφία αναλυτών δεν αποκλείει η ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο στο -0,50% για να εκπλήξει τις αγορές.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει επίσης το μηνιαίο όριο αγοράς χρεογράφων κατά 10 με 20 δισ. ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Επιπλέον, ίσως επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.
Με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, η ΕΚΤ επιδιώκει να “τιμωρήσει” ακόμη περισσότερο τις εμπορικές τράπεζες που έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα και την τοποθετούν στην ΕΚΤ, πληρώνοντας μεγαλύτερο τόκο.
Ομως, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της αυστριακής τράπεζας Erste, Andreas Treichl, αντιδρούν καθώς ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη πολιτική ενέχει κινδύνους για “φούσκες” τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ζώνης του ευρώ.
Από την σκοπιά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να ενθαρρύνει τις εμπορικές τράπεζες να δανείσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, δίνοντας ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Ο αυξημένος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης οδηγεί συνήθως στην ενίσχυση του πληθωρισμού προς το όριο του 2% που αποτελεί στόχο της ΕΚΤ.
Αλλοι, όπως ο Sergio Ermotti, διευθύνων σύμβουλος της UBS, εμφανίζονται επίσης επικριτικοί απέναντι στη ΕΚΤ, ισχυριζόμενοι πως η πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων παρακινούν τις τράπεζες να επεκτείνουν πολλά δάνεια με υψηλό ρίσκο, γιατί “δεν ξέρουν τι να κάνουν με τις καταθέσεις“.
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχει συμβάλλει στην αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων κύριων νομισμάτων.
Εχει επίσης οδηγήσει στη δραστική μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Ηδη, τα κρατικά ομόλογα ορισμένων χωρών, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος