Ντάισελμπλουμ: Πλαφόν στα ελληνικά τοκοχρεολύσια στο 15% του ΑΕΠ

Οι κυβερνήσεις της Eυρωζώνης συμφωνούν πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού του ποσού που πληρώνει ετησίως για τοκοχρεολύσια στο 15% του ΑΕΠ ετησίως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Ρώυτερς.

Το ΔΝΤ και άλλοι έχουν ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους που ξεπερνά το 175% του ΑΕΠ.

Ομως, οι χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, δεν αποδέχονται το “κούρεμα” και ευνοούν την ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση των λήξεων των δανείων. Δίνουν λοιπόν έμφαση στα τοκοχρεολύσια που πληρώνει ετησίως η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της. Το ανώτατο ετήσιο όριο στα τοκοχρεολύσια ως προς το ΑΕΠ εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό.

«Υπάρξει μια ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε, να δούμε δηλαδή της ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος», τόνισε ο Ντάϊσελμπλουμ στη συνέντευξή του.

«Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πως ένα καλό πρότυπο θα ήταν να υπάρχει όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ,” πρόσθεσε.

Και τρίτον, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κλπ;».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παρατήρησε πως μια ολοκληρωμένη εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.

«Θα δούμε αν υπάρχουν χρηματοδοτικά peaks τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε.

«Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να τις περιορίσουμε –είναι πολύ μακριά», ανέφερε.

«Όμως θα δούμε –εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», τόνισε.

«Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρντ του 15%, αν όμως πουν πως είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους,» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο το ΔΝΤ, το οποίο είναι υπέρμαχο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να αναδιαρθρώσει τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.

Τα δάνεια του ΔΝΤ είναι τέσσερις φορές πιο ακριβά σε σχέση με τα δάνεια διάσωσης από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Ντάϊσελμπλουμ παρατήρησε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ αποπληρώνονται απο τα νέα δάνεια ύψους 86 δισ. ευρώ του ESM.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup υπεραμύνθηκε της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμη κι αν δεν δανείσει νέα λεφτά, για λόγους αξιοπιστίας του προγράμματος και πολιτικής στήριξης στη Γερμανία, Ολλανδία κι αλλού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος