Ντάισελμπλουμ: Mέχρι την Τετάρτη οι νομοθετήσεις από την Ελληνική Βουλή (vid)

Την Τετάρτη το αργότερο θα πρέπει να έχει εγκρίνει το ελληνικό Κοινοβούλιο τη συμφωνία και τέσσερα συγκριμένα νομοθετήματα που εμπεριέχονται σε αυτήν, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης. O Γ. Ντάισελμπλουμ επανεξελέγη σήμερα στη θέση του προέδρου και η δεύτερή του θητεία θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως αν οι κινήσεις που συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα γίνει την Πέμπτη το πρωί μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την οποία θα δοθεί το πράσινο φως στους υπουργούς που χρειάζεται να ζητήσουν με τη σειρά τους την έγκριση των δικών τους Κοινοβουλίων για τη συμφωνία με την Ελλάδα. Εξήγησε επίσης, ότι μετά από όλα αυτά, πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία θα πάρει την τελική απόφαση να δώσει την εντολή στους θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση-γέφυρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως αποφασίστηκε σήμερα η σύσταση μιας ομάδας εργασίας που ανέλαβε να εξετάσει τους πιθανούς τρόπους άντλησης των κεφαλαίων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα. «Είναι πολύ περίπλοκη η εύρεση λύσης για λόγους νομικούς, τεχνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η σημερινή συμφωνία με την Ελλάδα επιτρέπει από τη μια να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, και από την άλλη να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Αυτός ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε – και σχολίασε πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της “υπευθυνότητας” και της “αλληλεγγύης”.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε πως τα 82-86 δισ. που θα χρειαστεί η Ελλάδα, δεν θα προέλθουν εξολοκλήρου από τον ESM. Σε αυτά θα συνδράμει και το ΔΝΤ, μόλις αποπληρωθούν προς αυτό οι δόσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Εξέφρασε επίσης την άποψη, πως αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος