Κρίσιμες διαπραγματεύσεις – Μάχη για δύο κείμενα συμφωνίας ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ (vid)

Καθοριστικές οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Στόχος είναι να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα και να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία για την αξιολόγηση, καθώς η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα θα μεταφερθεί εντός της εβδομάδας στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Το ασφαλιστικό και ειδικότερα το θέμα των επικουρικών συντάξεων βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο. Στη συνάντηση μετέχουν και οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών.

«Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αναζήτησης συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα», δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος προέβη στην εκτίμηση ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
«Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία» δήλωσε. O ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει». «Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», ωστόσο «καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα».

Αγκάθι παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς οι δανειστές απαιτούν περικοπές 800 εκ ευρώ, ενώ απορρίπτουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.

Είχε προηγηθεί συνάντηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα «κόκκινα δάνεια» με το οικονομικό επιτελείο, η οποία μάλιστα καθυστέρησε αρκετά να ξεκινήσει.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό», κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στα «κόκκινα δάνεια».

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την προστασία, από την πώληση σε funds, στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, για μια διετία και συγκεκριμένα μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου (Μάιος 2018). Το όριο της αντικειμενικής αξίας θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα διαφαίνονται σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών

Στην ατζέντα, είναι και η τύχη των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρεθούν και αυτά από την πώληση σε funds αλλά και η τύχη και των ενήμερων δανείων τα οποία οι θεσμοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι και αυτά θα πρέπει να πωλούνται σε funds.

Προς το παρόν με τροπολογία δόθηκε νέα παράταση έως τις 15 Μαΐου στην προστασία από την πώληση όλων των κόκκινων δανείων με υποθήκη την μια και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη.

Αθήνα και δανειστές βρίσκονται σε σύγκλιση όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος. «Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναβλήθηκε η συνάντηση Π. Σκουρλέτη – θεσμών

Για το πρωί της Τρίτης αναβλήθηκε η συναντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς συνεχίζεται μέχρι αργά η διαπραγμάτευση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν οτι κατά 99%, την Τρίτη θα επισφραγιστεί η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), ενώ επανέλαβαν οτι δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

«Η πρόταση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 13% σε 23% είναι σχιζοφρενική πρόταση», είπε υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο.

Οι θεσμοί βάζουν εκ νέου στο τραπέζι την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ που δεν προβλέπονται στη συμφωνία του καλοκαιριού και η Αθήνα τις απορρίπτει. Οι θέσεις της κυβέρνησης  παραμένουν υπέρ της διατήρησης του δημόσιου ελέγχου σε επιχειρήσεις του κλάδου ανεξάρτητα από το αν έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ όπως συμβαίνει με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ.

Ντομπρόβσκις – Μοσοβισι: Απαραίτητη συμμετοχή του ΔΝΤ – Οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι απαραίτητη και οι διαφορές απόψεων με την ευρωζώνη όσον αφορά τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας δεν προσκόπτουν την εκταμίευση κεφαλαίων, υποστήριξαν σήμερα δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έχουμε γενικά κοινή άποψη για τους στόχους του προγράμματος και τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων», είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις εκτιμήσεις», κυρίως για «το πόση προσπάθεια χρειάζεται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι… αυτές (σ.σ. οι διαφορές) μπορούν να γεφυρωθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προστριβές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ , ότι η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι «απολύτως απαραίτητη» και ότι στόχος «είναι η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ή ως το τέλος της εβδομάδας και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης γύρω από το Πάσχα».

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος