Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το νέο δάνειο του ESM προς την Ελλάδα θα είναι διάρκειας 3 ετών και ύψους 86 δισ. ευρώ ενώ θα ιδρυθεί άμεσα Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ. Κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ορισμένα από τα κύρια σημεία της ομιλίας της κ. Μέρκελ.
–Είδαμε στο παρελθόν ότι είχαμε δυσκολίες στην υλοποίηση του προγράμματος διάσωσης και θα πρέπει να δοθεί βάρος στην επαλήθευση του προγράμματος.
–Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
–Οι νόμοι που πέρασε η κυβέρνηση από τις αρχές του 2015 θα πρέπει να ανακληθούν.
–Για την αναδιάρθρωση του χρέους, προσπαθούμε να επανέλθουμε στη δήλωση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 που περιλαμβάνει επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των δανείων.
–Μπορούμε να δουλεύψουμε στο νέο πρόγραμμα του ESM μετά την ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια.
–Η πορεία θα είναι επώδυνη όπως οι συνομιλίες.
—Το σχέδιο Β (προσωρινό Grexit) δεν είναι στο τραπέζι. Το σχέδιο Α έχει επαληθευθεί. Το σχέδιο Β θα προχωρούσε μόνο αν το ζητούσε η Ελλάδα. Χρειάζεται ομοφωνία από τις 19 χώρες για να προχωρούσε το σχέδιο Β.
—Η εμπιστοσύνη μπορεί να αποκατασταθεί εύκολα.
—Το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα συσταθεί άμεσα με περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. και θα συμπεριλάβει τις τράπεζες.
—25 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
—Στο ελληνικό κοινοβούλιο βρέθηκαν ευρείες πλειοψηφίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
–Πρέπει να ενισχυθεί η διακυβέρνηση μέσω εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος