Με το σταγονόμετρο η δόση των 5,7 δισ. ευρώ αν δεν κλείσει το σύνολο της αξιολόγησης

Μηνύματα για εκταμίευση της εκκρεμούσας, από το 2015, δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, με το σταγονόμετρο λαμβάνει η Αθήνα από τους δανειστές, σε περίπτωση που δεν κλείσει συνολικά η αξιολόγηση και ορισμένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, όπου η απόσταση είναι μεγάλη, μείνουν ανοιχτά.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση του κουαρτέτου στην χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι η δόση δεν θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, αν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2016-2018.

Όπως αναγνώρισε χθες από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τα μέτρα αυτά φτάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) θα προέλθει από τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Από τις παρεμβάσεις, δηλαδή, που θα γίνουν στην κλίμακα μισθωτών συνταξιούχων και τις νέες αυξήσεις που σχεδιάζονται στους έμμεσους φόρους (ΕΝΦΙΑ, καύσιμα, κινητή τηλεφωνία, τραπεζικές συναλλαγές, συνδρομητική τηλεόραση, κ.ά.).

Ρόλο στον τελικό λογαριασμό θα διαδραματίσουν και τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Χουλιαράκης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιοποιηθούν αύριο, θα περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα είναι στο 0,2% του ΑΕΠ ή 880 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% που έθετε ο προϋπολογισμός.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» στοιχεία, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σημαντική υπέρβαση του μηνιαίου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Επεσήμανε ότι: «η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, και αν συνεχιστεί θα μας επιτρέψει μεσοπρόθεσμα να λάβουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα για το 2017 και το 2018».

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη από την αναμενόμενη εκτέλεση του περυσινού προϋπολογισμού, δεν φθάνει για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό χωρίς νέες επιβαρύνσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία.

Μόνο μ’ αυτά τα μέτρα θα μπορέσει η κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία με τους θεσμούς και να προχωρήσουν οι αποφάσεις για το χρέος από το πρώτο κιόλας Eurogroup της 22ας Απριλίου 2016.

Όσον αφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αυτές φθάνουν τα 5,4 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα 4,8 δισ. ευρώ στο τρίτο και στο 1,9 δισ. ευρώ στο τέταρτο.

Μέχρι τώρα η Αθήνα καλύπτει αυτές τις υποχρεώσεις από τους φόρους που εισπράττει, αφού η δόση των 5,7 δισ. ευρώ έπρεπε να είχε εκταμιευθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 αλλά λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση παραμένει στα ταμεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος