Μαξίμου προς Γιουνκέρ: Ζητήσατε περικοπές και υπήρξε τελεσίγραφο

Την απάντησή της στην τοποθέτηση των Θεσμών, μέσω του προέδρους της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, ότι για μια σειρά θεμάτων η κυβέρνηση δίνει λάθος πληροφόρηση στους πολίτες, έδωσαν πηγές της κυβέρνησης. Όπως τονίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου οι περικοπές των συντάξεων περιλαμβάνονταν σαφέστατα στο κείμενο της πρότασης, όπως σαφείς ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ περί εκπνοής της προθεσμίας για την Αθήνα.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τα περί “μη περικοπής των συντάξεων” του κ. Γιουνκέρ προκάλεσαν την αντίδραση ακόμα και -του γνωστού για τις απόψεις του- δημοσιογράφου των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ: “Συγγνώμη, αυτό δεν είναι αλήθεια”, έγραψε, ενώ σε ένα ακόμα tweet σημείωσε ότι “η πρόταση των πιστωτών προβλέπει το κόψιμο του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019: Αυτό είναι περικοπή συντάξεων ανεξαρτήτως του τι λέει ο Γιουνκέρ”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό συνάγεται ως συμπέρασμα και από τα όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019, αύξηση των εισφορών υγείας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, μέτρο που θα επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις.

Επίσης, οι θεσμοί, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ζητούν όλα τα επικουρικά ταμεία να χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων, εφαρμογή δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.

Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί αμέσως, στοχεύοντας στο 1% του ΑΕΠ από την επιπλέον ετήσια εξοικονόμηση από το 2016″. Τι σημαίνει 1% στο ΑΕΠ; Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα περικοπούν από συντάξεις και ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους“, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ακόμα, δηλώνουν, πως η πρόταση των θεσμών προβλέπει να υπάρξει ένας πιο στενός σύνδεσμος ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, δηλαδή και άλλες μειώσεις συντάξεων, όπως και να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που όπως διευκρινίζουν συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ταμείων πάνω από 700 εκ. ευρώ ετησίως.

Όσο για τα “κοινωνικά δίκαια μέτρα” τα οποία επικαλέστηκε ο κ. Γιουνκέρ, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, είναι τα παρακάτω:

– Η κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

– Η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

– Η μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία.

– Η αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Ως προς τον ΦΠΑ, σημειώνεται ότι οι θεσμοί επιμένουν για 23% σε εστίαση και ξενοδοχεία αν και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ως προς τα τελευταία υποχώρησαν στο 13% μετά από συνεχείς πιέσεις. Επίσης, οι Θεσμοί εμμένουν στο 13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό και ζητούν κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

Σε σχέση με το τελεσίγραφο, το Μαξίμου παραπέμπει στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σαφέστατα είπε ότι εκπνέει η προθεσμία για την Αθήνα.

Να σημειωθεί τέλος ότι αυτή καθ’ αυτή η συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Κάθε μήνα θα υπάρχει αξιολόγηση, ενώ σε πέντε μήνες όλα θα ξαναρχίσουν από την αρχή! Καμιά προοπτική, λοιπόν, δεν διαφαίνεται αν υπάρξει αυτή η συμφωνία, που “ξεχνά” ότι υπάρχει και ένα τεράστιο χρέος προς ρύθμιση. Θα είναι ένα συμβόλαιο μόνιμης και “νόμιμης” ομηρίας της χώρας” τονίζουν.

Σχετική είδηση: Κυβερνητικές πηγές: Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος