Το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να συνεδριάσει πριν από τα Χριστούγεννα για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.
Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων σύμφωνα με την ίδια.
«Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισεκατομμυρίου», δήλωσε η κ. Αντρέεβα.
Εν τω μεταξύ ο Πέτερ Πράετ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Libre Belgique ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αν και η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ εύθραυστη.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι ακόμα πολύ εντατικές σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, αλλά υπάρχει η θέληση για επιτυχία και το κλίμα των συνομιλιών έχει βελτιωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Πράετ.
Ερωτηθείς για το εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τώρα υπό έλεγχο, ο ίδιος δήλωσε: «Είναι σαφώς πιο θετικό απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του χρόνου. Έχει γίνει ήδη μεγάλη πρόοδος μέσω αυτών διαπραγματεύσεων. Έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι τράπεζες θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη στη χώρα».
Αναφορικά με τη συνέχιση της παρούσας χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Πράετ, που είναι επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα «θα επιδιώξει μια διευκολυντική νομισματική πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί. Χωρίς να δίνει κανείς μια συγκεκριμένη ημερομηνία, το χρονοδιάγραμμα είναι σχετικά μεγάλο».
«Έχουν προκύψει επιπλέον ρίσκα από την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες, ρίσκα που είναι αρκετά σημαντικά για την ευρωζώνη. Υπάρχουν επίσης πτωτικές πιέσεις στις τιμές στον μεταποιητικό τομέα, ως αποτέλεσμα της πλεονάζουσας παραγωγής και της πολύ υψηλής ανεργίας», δήλωσε ο Πράετ.
ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος