Κομισιόν: Γέφυρα 7,7 δισ. στην Ελλάδα εν μέσω διαφωνιών για τον EFSM

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση 7,7  δισεκατομμυρίων ευρώ υπό μορφήν δανείου-γέφυρας στην Ελλάδα, για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τον Ιούλιο, μέσω του EFSM, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ, EFSM) είναι το καλύτερο μέσο για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης στην Ελλάδα.

Εως ότου τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα στήριξης, μόνη επιλογή είναι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις,  τα διμερή δάνεια και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ (SMPs).

O αντιπρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε ότι παρά τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας,  οι διαθέσιμες δυνατές επιλογές βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση,  κυρίως λόγω των αντιρρήσεων από κράτη εκτός  ευρωζώνης.

«Αναγνωρίζουμε ότι η Βρετανία και η Τσεχία εκφράζουν έντονη αντίθεση για τη χρησιμοποίηση του EFSM”, παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε σκληρές ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το βρετανικό «βέτο».

Η απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ήταν άμεση: « Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρησιμοποίηση του EFSM κρίνεται προβληματική, καθώς έχουμε απορρίψει τη συμμετοχή των Βρετανών φορολογουμένων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στρητ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος