“Κόκκινα” δάνεια και πλειστηριασμοί τα μεγάλα αγκάθια Αθήνας – Δανειστών (vid)

Πολιτική λύση στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και κυρίως στο θέμα των κόκκινων δανείων, επιδιώκει ο πρωθυπουργός με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει πολιτική λύση στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης -«κόκκινα» δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων- προκειμένου να ξεμπλοκάρει η δόση των 2 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα με Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι η πρώτη κατοικία των Ελλήνων πρέπει να προστατευθεί, ειδικά εκείνων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Σε αντίθετη περίπτωση όπως εξήγησε, θα υποστεί σοβαρό πλήγμα ο κοινωνικός ιστός της χώρας, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να εξέφρασε την κατανόησή του στον πρωθυπουργό.

Ο κύριος Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Κατά πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την κατανόησή της και υποσχέθηκε να μεταφέρει τις θέσεις αυτές στον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση έως το Eurogroup, η Αθήνα θα ζητήσει να μεταφερθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Μισέλ Σαπέν: “Πρέπει να βρεθεί σήμερα λύση – Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία”
Εν τω μεταξύ, σε σημερινές του δηλώσεις ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση σήμερα στο Eurogroup, λέγοντας ότι η Ελλάδα τηρεί την συμφωνία σχολαστικά.
«Η Ελλάδα κάνει αξιοσημείωτη προσπάθεια. Σέβονται με σχολαστικό τρόπο την συμφωνία του Ιουλίου» είπε σε δημοσιογράφους. «Ένα αγκάθι παραμένει: oι κατασχέσεις ακινήτων για ιδιώτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Θέλω να υπάρξει μία συμφωνία σήμερα. Η Γαλλία θέλει μία συμφωνία σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετική είδηση: Σκληρές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για τις εκκρεμότητες – Βρυξέλλες: Αναγκαία οριστική απόφαση έως τις 23/11
Επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα με Φ. Ολάντ, Α. Μέρκελ και Ζ.Κ. Γιουνκέρ: Προσφυγικό και διαπραγματεύσεις (vid)

Πηγή: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος