Ηπιες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το Παρίσι, τι δείχνει η ιστορία

Περιορισμένες ρευστοποιήσεις παρατηρούνταν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Δευτέρας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι αγορές είχαν χρόνο να αποτιμήσουν ψύχραιμα τα γεγονότα το Σαββατοκύριακο και να λάβουν υπόψη το παρελθόν.

Η ιστορία δείχνει ότι τρομοκρατικά γεγονότα του παρελθόντος στην Ευρώπη, όπως οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη τον Μάρτιο του 2004 με πάνω από 190 νεκρούς και στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 με πάνω από 50 θύματα, οδηγούν σε ρευστοποιήσεις μετοχών, ενίσχυση των ομολόγων και του χρυσού και πιέσεις στο ευρώ.

Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 υποχώρησε 2,2% στις 11 Μαρτίου του 2004 αλλά ανάκτησε τις απώλειες μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ο FTSE 100 έπεσε 1,4% στις 7 Ιουλίου του 2005 που συνιστούσε την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησε εκείνης της χρονιάς αλλά ανάκτησε όλες τις απώλειες στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Σήμερα, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσε 0,15% ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έχανε 0,14% και ο πανευρωπαικός δείκτης Euro Stoxx 50 ήταν κάτω 0,07%. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βρισκόταν σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας κέρδη 0,36%.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) έδειχναν νωρίτερα υποχώρηση του γαλλικού δείκτη CAC 40 κατά 2,2% και του γερμανικού δείκτη DAX κατά 1,2% στο άνοιγμα. Υποχώρηση αναμένετο να καταγράψει ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατά 0,7%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος