ΙΕΑ: Οι τιμές του πετρελαίου ίσως έχουν δεί το χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς

Οι τιμές του μαύρου χρυσού ίσως βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο τον Ιανουάριο καθώς η μείωση της παραγωγής πετρελαίου στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως οι ΗΠΑ, και σε ορισμένες χώρες του ΟΠΕΚ ευνοεί την ανάκαμψή τους υποστηρίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στη μηνιαία έκθεσή του σύμφωνα με το Bloomberg.

H παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ (Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) αναμένεται να υποχωρήσει κατά 750.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, δηλαδή 150.000 βαρέλια περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, αναφέρει ο ΙΕΑ.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ίσως έχουν φτάσει στο ναδίρ,” αναφέρει η μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ που εδρεύει στο Παρίσι και συμβουλεύει 29 χώρες.

Οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου έχουν οδηγήσει πετρελαιοπαραγωγές χώρες με υψηλό κόστος να περικόψουν την παραγωγή τους, τονίζει.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει κατά 50% από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 12 ετών στα οποία υποχώρησαν τον Ιανουάριο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και στη σταθεροποίηση της παραγωγής σε κάποιες χώρες του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία που κατέληξε σε συμφωνία με την Ρωσία για πάγωμα της παραγωγής.

Οι τιμές υποστηρίζονται επίσης από τις απώλειες παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ και στη Νιγηρία και δεν αντισταθμίζονται από την αύξηση της παραγωγής του Ιράν που υλοποιείται πιο αργά απ’ ότι προγραμματιζόταν μετά το τέλος των διεθνών κυρώσεων.

Η άποψη του Οργανισμού σχετικά με την πορεία των τιμών του πετρελαίου έχει αλλάξει σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όταν ανέφερε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω καθώς η αγορά είχε “πλημμυρίσει με πετρέλαιο“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος