Πτωτική εμφανίζεται η συνολική εγχώρια αγορά των Γραφικών Τεχνών την τελευταία πενταετία, με υποχώρηση όλων των επιμέρους κατηγοριών,δηλαδή εφημερίδων- περιοδικών, διαφημιστικών εντύπων κτλ σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP.
Μετά από μια περίοδο ανοδικής πορείας μέχρι το 2008, η αγορά των γραφικών τεχνών καταγράφει συνεχόμενη πτώση με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 9% την τελευταία πενταετία, ενώ υποχώρηση παρουσιάζουν όλες οι επιμέρους κατηγορίες εκτυπώσεων, με το ποσοστό μείωσης να είναι εντονότερο για τις κατηγορίες των εφημερίδων – περιοδικών – βιβλίων και διαφημιστικών εντύπων. Σε σχετικά ευνοϊκότερη θέση βρίσκεται η αγορά των εύκαμπτων υλικών συσκευασίας.
Ο κλάδος των Γραφικών Τεχνών στην Ελλάδα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Κάποιες από αυτές είναι καθετοποιημένες και συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ άλλες ασχολούνται αποκλειστικά με κάποιο στάδιο της διαδικασίας εκτύπωσης (προεκτύπωση, εκτύπωση, μετεκτύπωση). Επιπλέον, αρκετές καθετοποιημένες επιχειρήσεις, πέρα από τα προϊόντα που παράγουν για ίδιο λογαριασμό, παρέχουν υπηρεσίες γραφικών τεχνών και σε τρίτους. Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι τα βιβλία, τα διαφημιστικά έντυπα, τα χάρτινα κουτιά και τα λοιπά έντυπα, η αγορά είναι πλήρως κατακερματισμένη. Αντίθετα, σε προϊόντα όπως είναι τα περιοδικά-εφημερίδες, τα μηχανογραφικά έντυπα κ.α., η παραγωγή εμφανίζει μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης. Η ζήτηση των υπηρεσιών γραφικών τεχνών εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη της ζήτησης τελικών προϊόντων στα οποία απευθύνονται οι εν λόγω υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της Κλαδικής Μελέτης η οποία κυκλοφόρησε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, πτωτική εμφανίζεται η συνολική εγχώρια αγορά των Γραφικών Τεχνών και για το 2014. Η συνολική αγορά (σε αξία) εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 6% το 2014 και διαμορφώθηκε σε €600 εκατ. Η κατηγορία των εκτυπώσεων περιοδικών – εφημερίδων έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες την τελευταία 5ετία (-40,5%).
Η κα Ελένη Βλάχου, Consultant στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, η οποία επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη κλαδική μελέτη επισημαίνει ότι βασικός παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση της αγοράς τα τελευταία έτη ήταν η πτώση που κατέγραψε η κατηγορία των εκτυπώσεων εφημερίδων/περιοδικών (2014/2013: -14,3%). Πτώση εμφάνισαν και οι υπόλοιπες επιμέρους κατηγορίες το 2014 σε σχέση με το 2013 (διαφημιστικά έντυπα: -5,6%, χάρτινα κουτιά: -1,7%, εύκαμπτα υλικά συσκευασίας: -2,5%, μηχανογραφικά έντυπα: -4,4%, βιβλία: -3,3%, ετικέτες: -2,9%). Το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά γραφικών τεχνών καταλαμβάνει διαχρονικά η κατηγορία περιοδικά-εφημερίδες. Το μερίδιο αυτής της κατηγορίας εμφανίζει σημαντική μείωση και διαμορφώνεται σε 20% το 2014 (από 29,5% το 2008). Η αξία της συγκεκριμένης αγοράς το 2014 περιορίστηκε μειώθηκε κατά 57,7% σε σχέση με το 2009, εξαιτίας της έντονης πτώσης της κυκλοφορίας των εφημερίδων και περιοδικών που παρουσιάζεται τα τελευταία έτη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος