Huffington Post: To ΔΝΤ ζητά μείωση των συντάξεων κατά 15% και όχι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (vid)

Περικοπή των συντάξεων κατά τουλάχιστον 15%, αντί της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, φέρεται να ζητά το ΔΝΤ σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post. Με δήλωσή του στη World Post, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί μία δύσκολη ασφαλιστική μεταρρύθμιση αρκεί να είναι δίκαιη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post το ΔΝΤ πιστεύει ότι στην Ελλάδα ο στόχος στο ασφαλιστικό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μειώσεις συντάξεων ύψους 15% μεσοσταθμικά και όχι με αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που θα καταστήσει την ελληνική οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική.

Βέβαια την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις εξετάζονται και η διαδικασία αξιολόγησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Πληροφορίες της Huffington Post θέλουν την αδιαλλαξία του Ταμείου να οφείλεται στον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ τον Πόλ Τόμσεν, ο οποίος εμφανίζεται να ευθυγραμμίζεται με τη γραμμή Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η στάση αυτή του ΔΝΤ εξηγείται με δύο τρόπους. Είτε να δυναμιτίσει το ελληνικό πρόγραμμα τινάζοντάς το στον αέρα, είτε απλά να οδηγήσει στη μη συμμετοχή του.

Σύμφωνα με τον πρώην συνεργάτη του Τόμσεν, Πίτερ Ντόιλ, ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

Από τη πλευρά τώρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την Huffington Post, εκφράζονται ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ και θεωρεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του προς την “The World Post” είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι τίμια και κατανέμει δίκαια τα μέτρα λιτότητας που προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα είπε ότι «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη  να αποδεχθεί μια τολμηρή και δύσκολη μεταρρύθμιση, στο βαθμό που είναι δίκαιη και εν τέλει μας οδηγεί στο φως στο βάθος του τούνελ.Τώρα είναι και η σειρά των θεσμών να αποδείξουν ότι έχουν τον ίδιο στόχο και την ίδια επιθυμία».

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος