Goldman Sachs: Βλέπει εκτέλεση του προγράμματος μετ’ εμποδίων

Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs δεν περιμένει ότι η εφαρμογή του 3ου προγράμματος από την νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι ομαλή, όμως δεν αναμένει τόσο υψηλές εντάσεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές όσο το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Η Goldman Sachs τονίζει στην έκθεσή της ότι απομένει να φανεί αν η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι η γνήσια ιδιοκτησία του, τονίζει.

Τα δυο στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανεμφάνιση των εντάσεων είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει αντιστάσεις στο πρόγραμμα από το εκλογικό σώμα. Ειδικά σε προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα.

Δεύτερον, η νέα κυβέρνηση ίσως αποφασίσει να περιμένει σήμα από τους δανειστές για το ζήτημα του χρέους. Ομως, οι τελευταίοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο ίσως υπονομεύσει την διάθεση της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις αν δοθεί νωρίς.

Ακόμη, η Ελλάδα και οι δανειστές μπορεί να διαφωνήσουν για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν. Επίσης, η διστακτικότητα των δανειστών να προσφέρουν ανακούφιση στο θέμα του χρέους μπορεί να ενταθεί αν υπάρξουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.

Λόγω των παραπάνω, η Goldman Sachs δεν περιμένει η εφαρμογή του προγράμματος να είναι ομαλή. Εκτιμά ότι το επίπεδο της έντασης που υπήρξε τον περασμένο Ιούνιο-Ιούλιο δεν είναι πιθανό να προκύψει, δεδομένου ότι οι μνήμες από τον κίνδυνο Grexit είναι ακόμα νωπές. Ετσι, η πιο ρεαλιστική εκτίμηση είναι, κατά την ανάλυση, μια «ανώμαλη» εφαρμογή του προγράμματος, με σποραδικές εντάσεις να προκύπτουν αλλά να μη φτάσουν σε σημείο «έκρηξης».

Η Goldman Sachs καταγράφει τα εξής μηνύματα από τα όσα προηγήθηκαν:

Πρώτον, το ευρώ παραμένει δημοφιλές στην Ελλάδα. Είναι θετικό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συνηγόρησε υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Δεύτερον, η μεγάλη δημοσιονομική σύσφιξη μετά το 2010 είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ύφεση που ακολούθησε στην Ελλάδα. Ομως, μια πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή θα δημιουργούσε την ανάγκη για μεγαλύτερα προγράμματα διάσωσης και μεγαλύτερες διαγραφές χρέους. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πολιτικές αντιδράσεις σε κάποιες άλλες χώρες.

Τρίτον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είχε τη δημοκρατική εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διάσωσης, τονίζοντας έτσι την πιθανότητα ενός αναδρομικού βέτο σε συμφωνίες προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η αξιοπιστία μιας συμφωνίας μεταξύ μιας ευάλωτης χώρας και των δανειστών της περιορίζεται όσο η δημοκρατική νομιμοποίηση κρίνεται σε εθνικό επίπεδο, κάτι που δεν ευνοεί την ενοποίηση στην Ευρωζώνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος