Γιούνκερ: Η Ελλάδα να σεβαστεί την συμφωνία με την ΕΕ

Να γίνει σεβαστή η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η αντίδραση των ευρωπαϊκών αρχών θα είναι διαφορετική αυτή την φορά αν η Ελλάδα δεν σεβαστεί τους κανόνες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλα τα κόμματα στην Ελλάδα. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η συμφωνία συνοδεύεται από την προσφορά των 35 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, η οποία δεν είναι δωρεάν, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και να γίνει αποδεκτή.

Αναφερόμενος στισ διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι προσπαθούσε να εξηγήσει στον κ.Τσίπρα ότι υπήρχαν κι άλλες 18 χώρες. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του ρόλου του και της Κομισιόν στην εξεύρεση λύσης, προσθέτοντας ότι συχνά η Κομισιόν έχει δεχθεί κριτική για την εμπλοκή της αλλά υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να μην ασχοληθούμε με την ελληνική κρίση.

Πλήρωσα και η Κομισιόν πλήρωσε τίμημα γι’ αυτό αλλά δεν θέλαμε να αφήσουμε την επίλυση του ζητήματος στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Για μας δεν είναι επιλογή το Grexit, τόνισε.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως είπε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος ήξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, ότι δεν ήταν μάγος, ταχυδακτυλουργός.

Επιπλέον, επαίνεσε τους έλληνες, κυρίως εκείνους με χαμηλά εισοδήματα, που εργάζονται πολύ και σκληρά και κάνουν ότι μπορούν για να διατηρηθεί η χώρα τους στην Ευρωζώνη.

Αναφερόμενος, στην οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει από την στιγμή που υπάρχουν 23 εκατ. άνεργοι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι όλοι, νέοι και άλλοι, έχουν δικαίωμα στη πλήρη απασχόληση.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχεία, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, κάνοντας ειδική μνεία στο επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δισ. ευρώ που φέρει το όνομά του.

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε όλους να συμβάλλουν στο δρόμο του μέλλοντος, εμβαθύνοντας την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν θα προτείνει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού λογιστηρίου που θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες της ΕΕ αλλά παραδέχθηκε ότι δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να προτείνει αυτή την στιγμή γι’ αυτό.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικά θέματα μεταξύ των χωρών-μελών της Ενωσης το ταχύτερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα ζητήσει την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση το συντομότερο.

Ακόμη ζήτησε να βελτιωθεί η εκπροσώπηση της Ευρωζώνης σε διεθνή φόρουμ με τον πρόεδρο του Eurogroup να την αντιπροσωπεύει στο ΔΝΤ.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ των κοινών κανόνων στην ΕΕ αλλά και της επιδίωξης μιας δίκαιης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το καθεστώς παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος