Γαλλία: Οι αγορές φάνηκαν να κλονίζονται, αλλά όχι να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού

Κλονισμένες εμφανίστηκαν σήμερα οι χρηματαγορές από τους φόβους που διατυπώνονται περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα, χωρίς πάντως να φαίνεται πως έχουν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα, καθώς οι ζημιές ήταν σχετικά περιορισμένες.

Μετά τη θεαματική πτώση κατά το άνοιγμα των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η κατάσταση εξομαλύνθηκε, με τις αγορές να επανέρχονται λίγο πολύ στο επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν από 10 ημέρες, πριν δηλαδή γίνει γνωστό ότι υπήρχαν ελπίδες περί συμφωνίας.

Η Γουόλ Στριτ δεν ξέφυγε από τους φόβους για την Ελλάδα, αλλά χωρίς να επικρατεί πανικός. Έως περίπου τις 19:00 ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones κατέγραφε πτώση 1,19% και ο Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας έχανε 1,05%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση αλλά περιόρισαν τις απώλειές τους: η Φραγκφούρτη έκλεισε χάνοντας 3,56%, το Παρίσι με πτώση 3,74%, το Λονδίνο με πτώση 1,97%, η Μαδρίτη με πτώση 4,56%, ενώ το Μιλάνο έκλεισε με πτώση υψηλότερη από 5%.

Το ευρώ παρέμεινε σε μια ισοτιμία 1,1178 έναντι του δολαρίου, αν και έπεσε κάτω από 1,10 νωρίτερα στις ασιατικές αγορές.

Η αγορά χρέους επίσης αναστατώθηκε, αλλά χωρίς να υπάρξουν σοβαρές μεταβολές. Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων του δημοσίου της Ελλάδας—αν και δεν σημειώθηκαν μεγάλες αγοραπωλησίες—σημείωσε πάντως μεγάλη αύξηση στο 15,078% (από 10,845% κατά το κλείσιμο της Παρασκευής). Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας αυξήθηκε στο 2,347% (από 2,110% την Παρασκευή) στη δευτερογενή αγορά, αυτό των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας στο 2,391% (από 2,150%), ενώ εκείνο των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας στο 3,083% (έναντι 2,718% την Παρασκευή).

Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις “πανικού” στις αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος