Φθηνότεροι λογαριασμοί ρεύματος στις περιοχές με μονάδες ΑΠΕ (vid)

Μπόνους συνολικά 18 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιραστεί σε χιλιάδες καταναλωτές ρεύματος. Πρόκειται για κατοίκους περιοχών, όπου έχουν εγκατασταθεί μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα χρήματα θα συμψηφιστούν με λογαριασμούς ρεύματος και αποτελούν ανταποδοτικά τέλη για την επιβάρυνση από τη λειτουργία αυτών των μονάδων. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης πρόκειται για απόφαση που ενεργοποιείται για πρώτη φορά.

Ειδικότερα τα αντισταθμιστικά οφέλη από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, των υδροηλεκτρικών και βιομάζας θα αρχίσουν να εισπράττονται από τα νοικοκυριά με τη μορφή εκπτώσεων που όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, σε πολλές περιπτώσεις χαμηλών καταναλώσεων πρακτικά μηδενίζουν το λογαριασμό.

Οι ιδιοκτήτες των μονάδων καταβάλλουν ειδικό τέλος για την επιβάρυνση που προκαλούν οι εγκαταστάσεις τους.

Από το 2010 έως και το 2014 καταβλήθηκαν 18,3 εκατομμύρια ευρώ που θα διανεμηθούν σε οικιακούς καταναλωτές σε 291 περιοχές.

Το 30% του ποσού που αναλογεί σε κάθε περιοχή θα μοιραστεί σε όλους, με το υπόλοιπο 70% θα επιδοτηθεί κατά 100% η τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, και κατά 50% από τις 2 έως τις 3000 κιλοβατώρες.

Στην Αττική ωφελούνται καταναλωτές στα Άνω Λιόσια, την Κερατέα, τις Ερυθρές, τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο. Ο συμψηφισμός λογαριασμών και ανταποδοτικού οφέλους θα γίνεται πλέον κάθε χρόνο.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ν. Γρυλλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος