Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ηχηρό μήνυμα Τσακαλώτου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και θα έχει την τελευταία λέξη. Εκτίμησε ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα οριστικοποιηθεί σε έκτακτο Eurogroup, στις 25 με 26 Απριλίου. Στην κοινή συνέντευξη τους οι υπουργοί Τσακαλώτος ,Σταθάκης , Κατρούγκαλος εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία και το κλείσιμο της συμφωνίας το αργότερο μέσα στη μεγάλη εβδομάδα.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι απόλυτα προστατευμένες οι κύριες συντάξεις και για τις επικουρικές ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων. Επίσης, χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.
Ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που έχει στη διαπραγμάτευση που αφορά στα κόκκινα δάνεια.
Όπως είπαν οι υπουργοί οι συζητήσεις έφθασαν πολύ κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων, ωστόσο έπρεπε να σταματήσουν λόγω του χρονικού περιορισμού που επέβαλε η διεξαγωγή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, καθώς τα θέματα είναι πολλά, και πως το χρονοδιάγραμμα τηρείται με επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχεδίων τόσο για το φορολογικό, όσο και για το ασφαλιστικό, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάποια μέτρα πιο νωρίς. Στόχος του υπουργείου είναι και τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν με την κανονική διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», σημείωσε.
Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο προοδευτικό. Ανακοίνωσε ότι το αφορολόγητο θα είναι 9.091 ευρώ – «δεν πάω με κάτι χαμηλότερο στη Βουλή», είπε χαρκατηριστικά-, ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».
Δίνοντας αριθμητικό παράδειγμα είπε πως για εισοδήματα 15.000 ευρώ η αύξηση σε ετήσια βάση θα είναι 61 ευρώ, την ώρα που οι θεσμοί ζητούσαν 240.
Συγκεκριμένα, η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ- από την οποία προκύπτει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.091 ευρώ- θα ισχύσει στο σύνολό της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος έως ότου εξαλειφθεί.
Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες στο προωθούμενο νομοσχέδιο, θα έχουν ως εξής:
- Από 0-20.000 ευρώ 22%
- Από 20.001-30.000 ευρώ 29%
- Από 30.001-40.000 ευρώ 37%
- Ανω των 40.000 ευρώ 45%
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν τα έχουμε σπάσει με τους θεσμούς», σημειώνοντας πως υπάρχει πολύπλοκη και πολυσύνθετη συζήτηση με τους θεσμούς, οι οποίοι δεν συμφωνούν πάντα αναμεταξύ τους.
Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος είπε πως υπάρχουν θέματα όπου υπάρχει σύγκλιση, όμως άλλα χρήζουν περισσότερης συζήτησης. Διευκρίνισε ότι είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός στα μέσα και τους στόχους. «Τους στόχους μπορούμε να τους συναποφασίσουμε, ενώ τα μέσα είναι προς συζήτηση και διαβούλευση» είπε ο υπουργός Οικονομίας τονίζοντας πως οι πολιτικές που καλύπτουν τους στόχους είναι κάτι που αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.
«Έχουμε κόκκινες γραμμές αλλά είμαστε ανοιχτοί και στο διάλογο», σημείωσε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση, να γίνει η συζήτηση για το χρέος για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα και να μπουν πιο μπροστά τα θέματα της ανάπτυξης.
«Διαπραγματευόμαστε με πολλούς παίχτες που έχουν διαφορές μεταξύ τους, η διαφορά μας όμως με το ΔΝΤ δεν μεγαλώνει», είπε ο κ. Τσακαλώτος. Διευκρίνισε πάντως πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για την απόδοση των μέτρων όσο και για το πλεόνασμα του 2018.
Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος είπε πως αν δεν υπήρχε η χρονική πίεση λόγω της Συνόδου στην Ουάσινγκτον θα είχαμε συμφωνία. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο έκανε λόγο για φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία διέπεται από τις αρχές της ισονομίας, καθώς πλέον θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. «Δεν θα θίγονται πια τα συνήθη θύματα», είπε.
Ειδικότερα, μίλησε για τη δημιουργία κοινού εισπαρκτικού μηχανισμού εισφορών και φόρων, για απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων, καθώς και της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και μετά το 2018, οπότε θα μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.
Ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης είπε ότι στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, υπήρχαν αποστάσεις, «αλλά έχουμε προσεγγίσει τον κοινό τόπο και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα έχουμε λύση και στο θέμα αυτό». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το θέμα είναι σύνθετο, καθώς περιλαμβάνει πολλά επιμέρους ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος της προστασίας, το ρυθμιστικό πλαίσιο, ο συντονισμός των χρεών προς δημόσιο, τράπεζες κ.λπ. «εντούτοις, πρόσθεσε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος».
Δεν θέλησε να αναφερθεί σε θέματα αριθμών ή ορίων και επεσήμανε ότι στόχος είναι η «αγορά» της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων δανείων με την πρώτη κατοικία να μην ανοίξει άμεσα «και αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και θα βρεθεί λύση», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σε ότι αφορά σε αλλαγές στο «νόμο Δένδια», ο υπουργός ανέφερε ότι η αναμόρφωση των διατάξεων του νόμου είναι απαραίτητη γιατί υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις -εκτός των μικρομεσαίων- που μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κατάσταση για τα χρέη τους με τον εθελούσιο συντονισμό όλων των πιστωτών και του δημοσίου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων συμπλήρωσε ότι και η πώληση ενήμερων δανείων (πράσινα δάνεια) σε funds είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης.
Γενικότερα για την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο και συμπλήρωσε ότι απαιτείται, γι’ αυτό, ένα χρονικό διάστημα.
Αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος