ΕΒΕΑ: Αντίθετο στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών ως μέτρο στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Σε μια εποχή που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 26% και η μια επιχείρηση μετά την άλλη βάζουν λουκέτο, κάθε αύξηση του μισθολογικού κόστους αποτελεί βόμβα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικής αγοράς αλλά και της αγοράς εργασίας,» δήλωσε ο κ. Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

Ο κ. Μίχαλος συμπλήρωσε ότι «τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στην κυριολεξία στερούνται κάθε λογικής».

Ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες λύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων όπως αυτό που προωθήθηκε στη Σουηδία και στην Ιταλία και είχε τέσσερις κοινές συνιστώσες:
1. Ένα νέο διανεμητικό σύστημα για τους νέους εργαζόμενους. Το νέο σύστημα βασίζεται σε ατομικούς λογαριασμούς «οιονεί καθορισμένης εισφοράς» (Notional Defined Contribution System). H συμμετοχή στην ασφάλιση έχει ορατό αντίκρισμα και στον νεότερο ασφαλισμένο. Το ακανθώδες θέμα των ορίων ηλικίας παρακάμπτεται τελείως, αφού αποφασίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος πότε (και κατά ποιο ποσοστό) θα αποσυρθεί από την αγορά εργασίας.
2. Εισαγωγή ενός υποχρεωτικού δεύτερου πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, χρηματοδοτούμενου με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τμήματα της παλαιάς αναπλήρωσης (3-4 μονάδες από το ασφάλιστρο) διοχετεύονται στο νέο σύστημα.
3. Το νέο σύστημα είναι υποχρεωτικό για τους νέους. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στο παλαιό (το οποίο χρηματοδοτείται από το Κράτος) ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες επιλέγουν. Προϋπάρχοντα συμπληρωματικά ταμεία ή λογαριασμοί εφάπαξ παροχών μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο σύστημα.
4. Δεδομένου ότι το παλαιό σύστημα θα παραμείνει (έστω και απολιθωμένο) εν ζωή για είκοσι και πλέον έτη, προβλέπεται και νοικοκύρεμα του παλαιού συστήματος, ιδιαίτερα στις λεγόμενες «κραυγαλέες περιπτώσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος