Εργοδότες: Ναι σε λογική αύξηση των εισφορών – Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (vid)

Αποδέχονται οι εργοδοτικοί φορείς την πρόταση της κυβέρνησης για μία “λογική αύξηση των εργοδοτικών εισφορών”, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Μαξίμου όπου έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των φορέων.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι Πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας και της ΕΣΕΕ κ. Βασίλειος Κορκίδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.

Στη συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το χρωστά στις επόμενες γενιές. Επισήμανε ακόμη ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

Από την πλευρά τους οι κοινωνικοί εταίροι με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Νωρίτερα εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ, Βασίλης Κορκίδης, είχε δηλώσει σύμφωνος με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% το οποίο θα βαρύνει ισόποσα (κατά 0,5%) εργοδότες και εργαζόμενους. Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ακόμη την αντίθεσή του στην άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εισφέρουν στο διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και με την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

«Πρόκειται πράγματι για ένα Νέο Ασφαλιστικό που είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί το οποίο αλλάζει τη μορφή του ασφαλιστικού μας συστήματος. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά εξειδικεύσεις και ερμηνείες και κυρίως να μην αποτελέσει ένα νέο φόρο για τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ.

Με αναρτησή της στο twitter, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, προκειμένου να μην μειωθοιύν οι συντάξεις.

Σε συνέντευξή της στον ρ/σ “Παραπολιτικά 90,1”, η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι τελική, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο για «μια μικρή μεταβολή στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων».

Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση αναμένει τις επόμενες μέρες τις απόψεις των θεσμών επί της πρότασης της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν εικασίες ή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί πιθανών διαφωνιών των εταίρων και του ΔΝΤ για το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών, διαφωνίες τις οποίες απέδωσε, κυρίως, σε διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις για την αγορά, την οικονομία και για τον τρόπο που αυτή καθορίζεται, και όχι βασιζόμενες επί πραγματικών δεδομένων.

Η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε ότι το Ασφαλιστικό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι «για όλα αυτά, όπως και για τις ρυθμίσεις σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και το Μεσοπρόθεσμο, ο στόχος της κυβέρνησης -για να είναι και τα χρονοδιαγράμματα έγκαιρα και να φτάσουμε έγκαιρα στην πρώτη αξιολόγηση- είναι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να έχουν ψηφιστεί τα συγκεκριμένα θέματα».

Διευκρινίσεις σε σχέση με το ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, και ιδιαίτερα για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τονίζει ότι η εφαρμογή ομοίων κανόνων για όλους και στο θέμα των εισφορών, αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου με βάση τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Το προσχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι οι επαγγελματίες με μπλοκάκι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς “και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «για τα “μπλοκάκια” θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».

Πυρά κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Το εκτρωματικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου είναι το τελικό χτύπημα στη φτωχοποιημένη κοινωνία και σε όσους Έλληνες εργάζονται παραγωγικά για να συντηρούν το υδροκέφαλο δημόσιο και να αποπληρώνουν τα παράνομα τοκοχρεολύσια των ξένων πιστωτών», σημείωσε η Χρυσή Αυγή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έστειλε πίσω στην ύφεση. Πήρε ήδη 6 μέτρα σε βάρος του ασφαλιστικού (67ο έτος, αύξηση εισφορών, κατάργηση ΕΚΑΣ, περικοπές συντάξεων κλπ). Και τώρα βαφτίζει ασφαλιστικό τις περικοπές, την «κλοπή» των πόρων του ασφαλιστικού από το Υπ. Οικονομικών για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές «μαύρες τρύπες», υπογράμμισε , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η κυβέρνηση, έχει το θράσος, απευθυνόμενη στους εργοδοτικούς φορείς, να μιλάει για τη “βιωσιμότητα του ασφαλιστικού”, κρύβοντας ότι κράτος, κυβερνήσεις και μεγάλο κεφάλαιο έχουν διαχρονικά ληστέψει τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα για το ασφαλιστικό, με τη δουλειά και τον ιδρώτα τους, τις εισφορές τους, τη δυσβάσταχτη φορολογία» αναφέρει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του.

«Μεταξύ των πολλών κακών που γεννά το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό είναι αξιοσημείωτο ότι ρίπτονται στην πυρά και στην φορολογική λαιμητόμο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Από την τάξη όμως αυτή η ελληνική οικονομία περιμένει πολλά για την ανάπτυξή της. Η αντιμετώπιση της τάξης αυτής δεν είναι η αρμόζουσα», υπογράμμισε η Ένωση Κεντρώων.

Για αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση του ασφαλιστικού, κάνει λόγο το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του και προσθέτει πως λόγω αυτής της αδυναμίας «η ανάγκη σύνδεσης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και άρα των συντάξεών τους με το πραγματικό εισόδημα έχει οδηγήσει σε τερατογένηση». Επίσης, αναφέρει πως «κάποιοι στο νέο καθεστώς αδιαφορούν –αν δεν επιδιώκουν– τη συντριβή της μεσαίας τάξης».

Σχετικές ειδήσεις: Α. Τσίπρας: Κοινωνική μας ευθύνη η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού για τις επόμενες γενιές (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος