Το καμπανάκι για την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά χωρίς άδεια περίπλοκων επενδυτικών προϊόντων, γνωστών ως “ομολόγων θανάτου” ή traded life policies κρούει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:
Τα “ομόλογα θανάτου” αναφέρονται σε ασφαλιστήρια ζωής που πωλούνται από τους ασφαλισμένους γιατί συνήθως χρειάζονται τα λεφτά. Ο αγοραστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να πληρώνει τα ασφάλιστρα μέχρι τον θάνατο του αρχικού ασφαλισμένου.
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι έχουν περιέλθει στην αντίληψή της, στην ελληνική αγορά προωθούνται επενδυτικά σχήματα (όπως τα “Aurora Defined Benefits Funds”) που δεν έχουν λάβει σχετική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και επενδύουν σε Traded Life Policies, τα οποία είναι πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα, ακατάλληλα για ιδιώτες επενδυτές.
Τα Traded Life Policies είναι επίσης γνωστά ως «death bonds». Οι υποκείμενες επενδύσεις αφορούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και οι επενδυτές των Traded Life Policies στοχεύουν σε κέρδος το οποίο προέρχεται από την αγορά του δικαιώματος στις ασφαλιστικές καταβολές που θα ενεργοποιηθούν με τον θάνατο του αρχικού ασφαλισμένου.
Οι ανωτέρω επενδύσεις συνήθως προωθούνται ως επενδύσεις με μεγάλη απόδοση, που δεν επηρεάζεται από τις αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών. Στην πραγματικότητα, τα Traded Life Policies είναι επενδύσεις υψηλού κινδύνου για τους κατωτέρω λόγους:
1. Χρησιμοποιούν περίπλοκες επενδυτικές στρατηγικές που εμπεριέχουν υπολογισμούς σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν εσφαλμένοι, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μικρότερες των προβλεπομένων.
2. Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα πρέπει να διατηρούν μεγάλα αποθέματα διαθεσίμων για να συντηρούνται οι επενδύσεις σε Traded Life Policies. Εάν ο διαχειριστής του επενδυτικού σχήματος χρειαστεί χρηματοδότηση και επιχειρήσει να πουλήσει μέρος των επενδύσεων σε Traded Life Policies, ενδέχεται να μη βρει αγοραστή, ή να αναγκαστεί να πουλήσει με ζημία. Εάν αυτό γίνει σε μεγάλη έκταση, δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας το οποίο μπορεί να δυσχεράνει την εξαγορά μεριδίων εκ μέρους των επενδυτών, ή και να μειώσει σημαντικά την αξία των επενδύσεών τους.
3. Συχνά οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν πολλές εταιρίες σε διαφορετικές χώρες.
Αυτό δημιουργεί δυσκολία στη διαχείριση των επενδύσεων κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των επενδυτών. Είναι εν γένει δύσκολο για τους επενδυτές αλλά και τους διανομείς των προϊόντων να αντιληφθούν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας τους και τους κινδύνους που εμπεριέχουν.
Σε άλλη ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει ότι τα αλλοδαπά κεφάλαια “Aurora Defined Benefits Funds”, φερόμενα ως Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία έχουν εκδοθεί από την εταιρία PRIVATE CLIENT PORTFOLIO με έδρα στα Cayman Islands και Transfer Agent την CACEIS Fastnet Ireland Limited με έδρα στην Ιρλανδία, δεν έχουν λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διατίθενται στην Ελλάδα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος