Επιχειρήσεις: Απο 1.1.2016 τα στοιχεία των συναλλαγών με το εξωτερικό στην ΤτΕ

Από την 1.1.2016 οι επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό υποχρεούνται να αποστέλλουν τα σχετικά στοιχεία απευθείας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο υπεύθυνες για τη συλλογή στοιχείων που αφορούν στο Ισοζύγιο Πληρωμών ήταν οι Τράπεζες, οι οποίες υπέβαλαν με τη σειρά τους στην ΤτΕ τα στοιχεία για τις συναλλαγές με το εξωτερικό. Με το νέο πλαίσιο τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται απευθείας στην ΤτΕ από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

H εξέλιξη αυτή, που πραγματοποιείται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 260/14.3.2012 σχετικά με την καθιέρωση τεχνικών απαιτήσεων και επιχειρηματικών κανόνων για τις μεταφορές πίστωσης και τις άμεσες χρεώσεις σε ευρώ, αλλάζει το μέχρι σήμερα κανονιστικό πλαίσιο αναγγελίας των συναλλαγών μέσω των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, με υποχρεωτική μετάβαση στην απευθείας συλλογή στοιχείων (direct reporting) από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα

Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται εφαρμογή υπό το ακρωνύμιο DIREQT (Direct Reporting Questionnaire), που θα είναι προσβάσιμη μέσω του Internet. Με την εφαρμογή αυτή τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (κάτοικοι) θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (on-line) τις συναλλαγές τους με μη κατοίκους, τις οποίες υποχρεούνται να αναγγέλλουν, με βάση τους ορισμούς και τις προδιαγραφές του υπό διαμόρφωση εγχειριδίου χρήσης και τεχνικών προδιαγραφών. Η υποβολή των στοιχείων θα γίνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή αρχείων με συγκεκριμένο τύπο διάταξης των στοιχείων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος