Νέο συνάντηση για το ασφαλιστικό σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε αιχμηρό μήνυμα στο ΔΝΤ με αφορμή τη στάση του τελευταίου στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το φορολογικό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Στο Υπουργείο Εργασίας πάντως υψηλόβαθμα στελέχη δεν αποκλείουν την περίπτωση πως από πλευράς ΔΝΤ μπορεί να επιχειρηθεί να επιμηκυνθεί η διαδικασία. Τα ίδια στελέχη επαναλαμβάνουν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
Τι θεωρείται οριστικό και τι θα τεθεί και πάλι υπό διαπραγμάτευση:
Η εθνική σύνταξη έχει κλειδώσει στα 20 χρόνια και στα 384 ευρώ.
Για την εθνική σύνταξη στα 15 χρόνια υπάρχουν τρία σενάρια: Το πρώτο αφορά στα 270 ευρώ, το δεύτερο αφορά στο ποσό των 288 ευρώ, το οποίο θα είναι κλιμακούμενο έως την εικοσαετία και το τρίτο κυμαίνεται μεταξύ 320 και 340 ευρώ.
Σε ότι αφορά στην ανταποδοτική σύνταξη θα συζητηθεί το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης. Έως 15 έτη έχει προταθεί να είναι κάτω από 0,8% ενώ το ΔΝΤ ζητάει 0,5%.
Στο θέμα της επικουρικής ασφάλισης οι θεσμοί αποδέχονται αύξηση των εισφορών μικρότερη του 1%. Πάντως το ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Ειδικά τώρα για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα θιγούν συντάξεις κάτω των 150 – 170 ευρώ και οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.300 -1.400 ευρώ.
Μετά το πέρας της νέας συνάντησης, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια τελική επαφή τής ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να καθοριστούν οι απομείνασες εκκρεμότητες.
Τα μέτρα με τα οποία πρόκειται να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, απασχόλησαν τις επαφές της Παρασκευής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει ακόμα ένα ποσό που απομένει για να κλείσει το πακέτο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.
Κόντρα με το ΔΝΤ
Σε ότι αφορά στις αλλαγές φορολογίας του εισοδήματος, κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα θα γίνουν τέσσερις ή πέντε, με την επιβάρυνση να ξεκινά από τα 25.000 ευρώ ή τα 28.000 ευρώ.
Όμως ενώ γίνεται προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών την Παρασκευή σημειώθηκε νέα κόντρα της κυβέρνησης με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, καθώς πιέζουν επίμονα για δραστική μείωση του αφορολόγητου στα 7.000 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα.
Στο θέμα παρενέβη από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από το ΔΝΤ να διασαφηνίσει τις προθέσεις του και ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε πέρα από τα συμφωνηθέντα.
Αυτό που προκάλεσε την έντονη ενόχληση του οικονομικού επιτελείου είναι το γεγονός ότι ενώ με τους Ευρωπαίους εταίρους έχουν συμφωνηθεί πολύ πιο ήπια σενάρια, έρχεται το ΔΝΤ και ουσιαστικά εμποδίζει τη συμφωνία.
«Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους ακόμα και σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους! Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη είναι φανερό ότι ο… παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Αγκάθια μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν επίσης
* Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.
* Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
* Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η ελληνική πλευρά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 Απριλίου, προκειμένου να διαπιστώσει τις πραγματικές προθέσεις όλων των δανειστών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πάντως ξεκαθαρίζουν ότι τα δάνεια δεν μπορούν να κουρευτούν, αλλά, όπως τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μπορούν μόνο να ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου. O κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ακόμα ότι ο ESM δεν θα χρειαστεί τελικά να διαθέσει για την Ελλάδα τα 86 δισ. του αρχικού δανείου, αλλά πιθανότατα γύρω στα 60 δισ. καθώς τα δεδομένα της οικονομίας δείχνουν κάποιες καλές προοπτικές.
Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος