Χωρίς προσδοκίες για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων προς την κατεύθυνση της επίτευξης προόδου στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-δανειστών, εκτός ενδεχομένως από τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής πριν την προγραμματισμένη της 26ης Ιουνίου, εξελίσσεται στο Λουξεμβούργο αυτήν την ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup. Στο πλαίσιο του αναμένεται να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, καθώς και μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές. Οι Ευρωπαίοι, οι Θεσμοί και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση δεδομένου ότι η διαδικασία των διαβουλεύσεων στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων δεν έχει προς το παρόν κλείσει.
«Έχουμε αποστείλει τις προτάσεις μας στου θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναμένουμε την απάντησή τους», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι θα παρουσιάσει τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης, και ότι σκοπός είναι η αντικατάσταση των δαπανηρών διαφωνιών με την ουσιαστική συναίνεση.
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων που έκαναν οι υπουργοί της Ευρωζώνης ήταν ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην ελληνική πλευρά, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι αναζητείται μια αξιόπιστη και οικονομικά βιώσιμη λύση, αλλά και ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα πρόοδος.
Αν δεν υπάρξουν προτάσεις δεν θα υπάρξει κάτι για να συζητήσουμε, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας στην τήρηση των αποφάσεων της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και ότι εξακολουθεί να είναι πιθανή μια συμφωνία, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
«Είναι απολύτως αναγκαίο να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας» δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν εκτίμησε ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπεραστούν με διάλογο.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, νωρίτερα, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να δώσει στην Ελλάδα περίοδο χάριτος 30 ημερών, εάν στο τέλος του μήνα δεν αποπληρώσει τη δόση που οφείλει, ύψους 1,5 δισ. Ευρώ.
Σχετική είδηση: Η ελληνική οικονομία στα Eurogroup – Χρονικό
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος