Οι πλειστηριασμοί ακινήτων από την εφορία, οι οποίοι είχαν «παγώσει» εξαιτίας των capital controls, επανέρχονται από τον Μάρτιο.
Από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν επίσης και οι πωλήσεις δανείων που συνδέονται με την κύρια κατοικία των δανειοληπτών.
Μετά από ένα μεγάλο διάστημα ανακωχής με τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τα δικαστικά τμήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ( ΓΓΔΕ) βγάζουν σε πλειστηριασμό ένα αγροτεμάχιο και ένα διαμέρισμα, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.
Η τιμή εκκίνησης, αθροιστικά και για τα δύο ακίνητα είναι λίγο πάνω από τα 66.000 ευρώ.
Ακόμα και αν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα έσοδα θα αποτελέσουν σταγόνα στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών των 85 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί μέχρι τώρα, λόγω της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στο βαρύ φορολογικό φορτίο.
Πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπο με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 13,480 δισ. ευρώ εκ των οποίων με διάφορα μέσα, από ρυθμίσεις έως κατασχέσεις, εισπράχθηκαν τελικά 2,2 δισ. ευρώ.
Τον κίνδυνο πλειστηριασμών θα αντιμετωπίσουν και οι δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν πλέον τα δάνειά τους.
Με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα θα οριστικοποιηθεί και το πλαίσιο για την αδειοδότηση των εταιριών που θα διαχειριστούν τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής στις τράπεζες θα είναι το κυριότερο κριτήριο με το οποίο θα συναρτάται η πώληση κόκκινων δανείων σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων.
Αυτό προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρόταση της κυβέρνησης για τις προϋποθέσεις πώλησης των δανείων που συνδέονται με την κύρια κατοικία των δανειοληπτών.
Η πρόταση αφορά στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση επίσης την πρώτη κατοικία, καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια. Η προσωρινή απαγόρευση μεταβίβασης αυτών των κατηγοριών δανείων εκπνέει κανονικά σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο οριζόντιας εξαίρεσης που είχε θεσπιστεί κατά τις διαπραγματεύσεις του περασμένου Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να έχει συνέχεια μετά τα μέσα του επόμενου μήνα, οπότε σπίτια μεγάλης αξίας, ή δάνεια τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται επί μακρόν και το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει εξοφληθεί, θα μπορούν θεωρητικά να πωλούνται χωρίς περιορισμούς σε funds.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος