Με ανοιχτά ζητήματα το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα «κόκκινα δάνεια», και στη σκιά των διαρροών από τα Wikileaks, αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η συζήτηση για το χρέος είναι πιθανό να ανοίξει εντός του Απριλίου.
Σημεία σύγκλισης και ανοιχτά ζητήματα
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επιστρέφουν κυβέρνηση και θεσμοί, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία το αργότερο σε 10 ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 15 Απριλίου. Την ίδια επιδίωξη, όμως, φαίνεται πως έχουν και οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται κοινοτικούς αξιωματούχους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανόν να αρχίσουν τις σχετικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔNT, εάν έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με την Αθήνα επί ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων.
Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σύγκλισης και θεωρούν ότι οι όποιες διαφορές είναι δυνατόν να γεφυρωθούν σύντομα.
Για το ζήτημα του ασφαλιστικού, παράγοντες του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι υπάρχει προσέγγιση στο θέμα της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και κλιμακωτή μείωση του ποσού για όσους έχουν από 15 έως και 19 χρόνια.
Επίσης, οι θεσμοί δείχνουν να συζητούν το ενδεχόμενο μερικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς φέρονται να ζητούν την περαιτέρω μείωσή τους.
Το δεύτερο ανοικτό μέτωπο είναι το φορολογικό, το οποίο θα πρέπει να φέρει στα Ταμεία 3,6 δισ. ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει οριακή μείωση του αφορολόγητου κοντά στα 9.100 ευρώ και νέα κλίμακα με 4 ή 5 συντελεστές. Υπό συζήτηση είναι όλα τα σενάρια για αυξήσεις σε ειδικούς φόρους και τέλη, οι οποίες, εφόσον συμφωνηθούν, θα ισχύσουν από το 2018.
Στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν σημαντική απόσταση, καθώς το υπουργείο Οικονομίας θέλει συνολική προστασία των κόκκινων δανείων εφόσον αφορούν πρώτη κατοικία ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή καταναλωτική πίστη, ενώ οι θεσμοί θέλουν αυτή η προστασία να αφορά πολύ λίγους και με αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
Πηγή: ΕΡΤ1
Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
Σχετική είδηση: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί – Κρίσιμες διαβουλεύσεις για ασφαλιστικό – φορολογικό -κόκκινα δάνεια (vid)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος