ΔΝΤ: Η ασθενέστερη ανάκαμψη στην Κίνα έχει σοβαρές συνέπειες

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρότι ήταν αναμενόμενη, έχει σημαντικότερες συνέπειες από ό,τι προβλεπόταν, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Άγκυρα.

Ωστόσο, το ΔΝΤ καλεί την Κίνα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας, παρά την αναταραχή στις αγορές.

«Η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις (που είχαν γίνει), μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και (στις αναταράξεις) στις χρηματαγορές», υπογράμμισε το ΔΝΤ στην αναφορά του.

Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό, η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «ασθενέστερη τόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες όσο και στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

Στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες έσυραν την παγκόσμια ανάπτυξη όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση του 2008, «οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Κίνα, την πτώση της ζήτησης πρώτων υλών και την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), το οποίο εκπροσωπεί τον τραπεζικό τομέα, είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στέρεψαν τον Αύγουστο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, συναντώνται την Παρασκευή στην Άγκυρα για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G20 τον Νοέμβριο στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Το ΔΝΤ προβλέπει παράλληλα μέτριο ρυθμό ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, που ευνοούνται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Το Ταμείο συστήνει τη συνέχιση της νομισματικής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτικό για την πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο το G20 είχε προβλέψει ρυθμό 3,3% για την παγκόσμια ανάπτυξη και επιβράδυνση κατά 6,8% για την Κίνα ωστόσο, δεν επικαιροποίησε αυτές τις εκτιμήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος