Δύσκολες μέρες έρχονται για πολλές μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες

Τα νομίσματα της Βραζιλίας, της Τουρκίας, της Νοτίου Αφρικής και της Μαλαισίας έχουν βυθισθεί στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών έναντι του δολαρίου και το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας τους (CDS) φθάνει στα ύψη.

Το πλήγμα για τις αναδυόμενες οικονομίες είναι ήδη σημαντικό. Η τουρκική λίρα, το νοτιοαφρικανικό ραντ και το μαλαισιανό ρίνγκιτ έχουν υποχωρήσει φέτος κατά 23%, 15% και 19%, αντίστοιχα, έναντι του δολαρίου. Το βραζιλιάνικο ρεάλ έχει υποτιμηθεί 31% φέτος, υποχωρώντας σε χαμηλό 13 ετών χθες, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στην κατηγορία «σκουπίδια» από τον οίκο Standard & Poor’s.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια φέτος, για πρώτη φορά από το 2006, εντείνοντας την πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, το σημαντικό χρέος και τη μείωση της ζήτησης για τα βασικά προϊόντα τους.

Η Τουρκία και η Βραζιλία θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες από πολλούς επενδυτές, λόγω των οικονομικών ανισορροπιών τους που είναι πιθανόν να διογκωθούν με τις υποτιμήσεις των νομισμάτων τους. Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ως ποσοστό του ΑΕΠ της είναι από τα υψηλότερα των αναδυόμενων χωρών, ενώ η Βραζιλία αντιμετωπίζει προβλήματα, μεταξύ των οποίων τη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, την υποτονική ζήτηση της Κίνας για τα αγαθά της και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει της δαπάνες χωρίς να πλήξει τα έσοδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος