Υπό το βάρος της έκθεσης της Κομισιόν, που αναφέρεται στον κίνδυνο λήψης πρόσθετων μέτρων για να βγει το πρόγραμμα 2016-17, συνεχίζονται οι συναντήσεις των επικεφαλής των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο.
Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην πρώτη φάση της.
Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 πμ θα γίνει απολογισμός πρώτης εβδομάδας σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για την συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται η ανάγκη της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων ως «κλειδιά» για την ανάκαμψη και αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει εξοικονόμηση της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στη φορολογία και μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί και εφαρμοστεί.
Με αυτό το σκεπτικό, η Επιτροπή τονίζει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και το 2017 για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτώμενος σχετικά αρνήθηκε ότι έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.
«Εμένα προς το παρόν δεν μου έχει ζητήσει κανείς νέα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα σκληρή και αναλυτική διαπραγμάτευση.
«Ήταν μια ιδιαίτερα αναλυτική, σκληρή διαπραγμάτευση, που, όμως, έγινε σε ένα επίπεδο που προώθησε τα ζητήματα που η δική μας η πλευρά ήθελε να θέσει. Θα έχετε πληροφορηθεί ότι είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε σε μια ατζέντα συγκεκριμένη. Αυτό έγινε. Νωρίς σήμερα το πρωί σε αυτήν την ατζέντα συζητήσαμε. Ουσιαστικά, μια αναλυτική κατ’ άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. Η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προωθήσουμε όλα τα πιθανά θέματα, για να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερα. Τους ενημερώσαμε, επίσης ότι έχουμε ένα παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές. Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη. Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Συνεχίσαμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον».
Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα περικοπών συντάξεων, ωστόσο όπως επισήμανε τα μεγάλα θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά και έφερε ως παράδειγμα την εθνική σύνταξη και αν θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κομισιόν για την Ελλάδα, το ΑΕΠ θα παρουσιάσει μείωση 0,7% το 2016, ενώ η επιστροφή σε ανάκαμψη προβλέπεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 με στόχο αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2107, υπό την αίρεση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Θετικά είναι τα στοιχεία για την απασχόληση με προβλέψεις αύξησης της εγχώριας απασχόλησης κατά 0,9% εφέτος και 2,0% το 2017.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ευρωπαϊκής ανάκαμψης ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι μια αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα θα μπορούσε να ταράξει την εμπιστοσύνη στις επενδύσεις, με άλλη απρόβλεπτη παράμετρο την τυχόν αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάκαμψη.
Ο Γάλλος Επίτροπος δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές, αυτή την περίοδο. Ανέφερε, μόνον, ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν βασικό ρόλο στη σταθεροποίηση και εν συνεχεία στην ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας πως η Κομισιόν επιζητεί επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η 1η Αξιολόγηση. «Αυτό όμως αφορά και τις πλευρές», σημείωσε.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – 1 ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος