DG Comp: Δεν εγκρίνει την προκαταβολή των 10 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Δεν τίθεται θέμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με προκαταβολή 10 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) γιατί θεωρείται κρατική βοήθεια από την αρμόδια διεύθυνση ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε κρατικός αξιωματούχος με γνώση του θέματος στο ert.gr.

“H DG Comp θεωρεί state aid (κρατική βοήθεια) την προκαταβολή των 10 δισ. ευρώ από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών,” τόνισε.

Δημοσιεύματα θέλουν τα 10 δισ. ευρώ να είναι μέρος των 24-25 δισ. ευρώ που εικάζεται ότι θα μπορούσε να είναι η πρώτη εκταμίευση από τον ESM προς την Ελλάδα σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας.

Το θέμα της προκαταβολής των 10 δισ. ευρώ φέρεται να είχε τεθεί από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές σχετικά πρόσφατα και είναι σύμφωνη με το πρότυπο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που ακολουθήθηκε το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι το EFSF είχε δώσει ομόλογα στον Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκαν προσωρινά οι συστημικές τράπεζες ως προκαταβολή για μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκαν το 2013.

“Και τότε (2012) υπήρχε θέμα κρατικής βοήθειας, όμως οι κανόνες δεν ήταν το ίδιο αυστηροί όπως τώρα,” τόνισε τραπεζίτης, συμφωνώντας με τον κρατικό αξιωματούχο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος