Bruegel: Μέρκελ, Ολάντ θα φέρουν ευθύνη αν υπάρξει Grexit

Η Ιστορία θα είναι σκληρή απέναντι στη Μέρκελ και τον Ολάντ αν η Ελλάδα φύγει απο το ευρώ, υποστηρίζει ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του ινστιτούτου Brueger σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos».

Σύμφωνα με τον Βόλφ, οι διαθέσιμες επιλογές είναι τρεις:

Πρώτον, η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Στην περίπτωση αυτή, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Δεύτερον, η έναρξη των συνομιλιών για ένα νέο πρόγραμμα. Το τελευταίο θα περιελάμβανε αναφορά στην ελάφρυνση του χρέους για να ικανοποιηθεί η ελληνική πλευρά αλλά και την συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές.

Τρίτον, η σημαντική ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ αλλά χωρίς νέο πρόγραμμα βοήθειας. Σ’αυτή την περίπτωση, οι πιστωτές θα πρέπει να εμπιστευθούν τους Ελληνες ότι δεν θα κάνουν άλλα λάθη, ζώντας με πιστώσεις. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα ανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες, αναλαμβάνοντας ντε φάκτο τον έλεγχο τους.

Η επιλογή του Grexit θα επέφερε τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες στους πιστωτές σύμφωνα με τον Βολφ. Επίσης, θα δημιουργούνταν μεγάλοι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι. Ομως, δεν πιστεύει ότι υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο γιατί δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν μπορεί να συνεταιρισθεί την Ελλάδα. Ομως, σε πολιτικό επίπεδο, θα επρόκειτο για μία μεγάλη συλλογική ήττα για την Ευρωζώνη

Αν υπήρχε Grexit, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα έφεραν πολύ βαριά πολιτική ευθύνη και η Ιστορία θα τούς έκρινε πολύ αυστηρά, τόνισε ο Βολφ. “Σε 20 χρόνια, δεν θα έμενε παρά μόνο αυτό από την θητεία της Μέρκελ”.

Η δεύτερη επιλογή είναι εφικτή αλλά θα απαιτηθούν λεπτοί και έξυπνοι χειρισμοί, τονίζει. Η τρίτη επιλογή είναι η λιγότερο πιθανή σύμφωνα με τον διευθυντή του Bruegel.

Το γαλλο-γερμανικό δίδυμο πρέπει να συνεργασθεί και να διαμορφώσει κοινή θέση. Πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την Ιταλία, για παράδειγμα. Δεν μπορεί να υπάρχει χωρισμός ανάμεσα στο βορρά και τον νότο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος