«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν μπορεί να εμπλακεί περισσότερο έως ότου υπάρξει μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, και περιορίζεται να βοηθά τις Ευρωπαϊκές Αρχές να καθορίσουν τα προαπαιτούμενα για τη χρηματοδότηση και να ελέγχουν την πρόοδο, μετά την τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη».
Η παραπάνω δήλωση, από τον πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, συνοδεύεται από σαφή προειδοποίηση προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι « πρέπει να δεσμευθούν για μία αποδεκτή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα», σημειώνει σε εκτενές άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.
«Θέλουμε μία συμφωνημένη διαδικασία για το χρέος μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, θέλουμε περισσότερα από διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί, θέλουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει βιώσιμη πορεία»,τόνισε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ προσθέτοντας: «Οι υποσχέσεις για την επανεξέταση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι επαρκείς, μόνο αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους για τη μείωση του βάρους δανεισμού».
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, για να διασφαλισθεί ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και με καλή διακυβέρνηση», δήλωσε ο Λίπτον, προσθέτοντας: «Οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται την ανησυχία μας, και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται τόσο μεγάλη προσοχή στην αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και την ανακεφαλαιοποίηση ή τα απαιτούμενα κεφάλαια».
Κι ενώ ομάδα εμπειρογνωμόνων βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες κι εξετάζει τις λεπτομέρειες, oι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, πιθανόν θα στηρίξουν την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Διεθνών Υποθέσεων, Νάθαν Στις, στο Bloomberg: «Είναι επιτακτικό για όλους του βασικούς συμμετέχοντες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει να συνεχίσει να κινείται προς τις μεταρρυθμίσεις και για την Ευρώπη σημαίνει να αρχίσει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος