Ασφαλιστικό: Σταδιακά θα “χτίζεται” το ποσοστό αναπλήρωσης

Περισσότερα χρόνια στη δουλειά, ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης. Πάνω σ’ αυτήν την βασική ιδέα χτίζεται η κυβερνητική πρόταση προς τους θεσμούς για το νέο Ασφαλιστικό, την κορυφαία μάχη με τους δανειστές που η Αθήνα έχει μπροστά της.

Το ποσοστό αναπλήρωσης που θα καθορίσει και το ύψος των συντάξεων από εδώ και πέρα, οριστικοποιείται από το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να συμπεριληφθεί στην πρόταση προς τους δανειστές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ, το ποσοστό αναπλήρωσης προτείνεται να είναι ενιαίο για όλους και να «χτίζεται» με τα χρόνια… να αυξάνει δηλαδή με τα έτη ασφάλισης, έτσι ώστε να δίνει κίνητρο στους ασφαλισμένους να παραμένουν περισσότερο στην εργασία τους.

Ο σχεδιασμός μέχρι στιγμής προβλέπει οι συντελεστές αναπλήρωσης να ξεκινούν από 0,8 έως 1% ετησίως για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και να φτάνουν στο 1,5% για τα 40 έτη.

Το ποσό που θα προκύπτει από την αναπλήρωση θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη, το ύψος της οποίας υπολογίζεται στα 384 ευρώ.

Με το δεδομένο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης θα φτάνει στο 60 με 65 % για 40 έτη ασφάλισης, όταν οι δανειστές πιέζουν να μην ξεπερνά το 50 %.

Στις βασικές εκκρεμότητες περιλαμβάνονται και οι αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται η πρόταση ο συντάξιμος μισθός να προκύπτει πλέον από τον μέσο όρο του συνόλου του εργασιακού βίου.

Για να μην μειωθούν οι συντάξεις, στο προσκήνιο επανήλθε το σενάριο για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Η βασική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, ωστόσο, παραμένει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις.

Όπως αναφέρεται, η μείωσή τους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2010 μέχρι σήμερα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το 2010, η μέση σύνταξη, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, ήταν 1.500 ευρώ. Σήμερα και μετά τις περικοπές των τελευταίων ετών, το ποσό αυτό έχει πέσει στα 800 ευρώ.

Μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Εργασίας παραμένει και η πάταξη της αδήλωτης εργασίας, από την οποία υπολογίζεται ότι τα ταμεία χάνουν περισσότερα από 2 δις ευρώ ετησίως.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος