Αύξηση στις τιμές εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία τον Ιούλιο

Ενισχύθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) τον Ιούλιο ενώ ο δείκτης τιμών εισροών υποχώρησε κατά 1,6% το αντίστοιχο διάστημα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης τιμών εκροών (χωρίς τις επιδοτήσεις) υστερούσε σε σύγκριση με τον δείκτη εισροών τον Ιούλιο.

Ειδικότερα:

O γενικός δείκτης τιμών εκροών κατά το μήνα Ιούλιο 2015, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουνίου 2015, σημείωσε αύξηση 4,3%, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2014.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εκροών κατά 4,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των τιμών των προιόντων της φυτικής παραγωγής κατά 5,8% ενώ μείωση 0,8% εμφάνισε η τιμή των προιόντων ζωικής παραγωγής, κυρίως του χοιρινού και των κοτόπουλων.

Ο μέσος σταθμικός δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2014 – Ιουλίου 2015, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014, παρουσίασε αύξηση 2,2%, έναντι μείωσης 1,1%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Ο γενικός δείκτης τιμών εισροών στη γεωργία-κτηνοτροφία του μηνός Ιουλίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2014, σημείωσε μείωση 1,6%, έναντι μείωσης 3,0%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2014 προς το 2013.

Τόσο η μέση τιμή των αναλώσιμων μέσων, π.χ. καύσιμο κίνησης, όσο και ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, π.χ. γεωργικά κτίρια, αγροτικά αυτοκίνητα, σημείωσαν μείωση.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών κατά το μήνα Ιούλιο 2015, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουνίου 2015, σημείωσε μείωση 0,3%, έναντι μείωσης 0,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2014.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2014 – Ιουλίου 2015, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014, παρουσίασε μείωση 2,0%, έναντι μείωσης 2,6%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος