Ζαπορίζια: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους νέους βομβαρδισμούς – Πότε θα φτάσει το κλιμάκιο του ΔΟΑΕ

Array

Εν αναμονή της επίσκεψης ειδικών από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας βρίσκεται όλος ο πλανήτης, την ώρα που αντικρουόμενες πληροφορίες αναφέρουν βομβαρδισμούς πλησίον του εργοστασίου.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλωσόρισε την επιθεώρηση του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια που κατέχουν στρατεύματα της Ρωσίας.

 Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την επίσκεψη ομάδας του ΔΟΑΕ

«Υποστηρίζουμε πλήρως την αποστολή ειδικών υπό τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ (Ραφαέλ) Γκρόσι στο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο και χαιρόμαστε που η ομάδα οδεύει να επαληθεύσει την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ασφαλούς λειτουργίας των συστημάτων εκεί και να αποτιμήσει τις εργασιακές συνθήκες του προσωπικού», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, ο διευθυντής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Κέρμπι πρόσθεσε πως η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει «ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στο εργοστάσιο και επισήμανε ότι δεν μπορούν να διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας.

«Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το ελεγχόμενο κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Ζαπορίζια θα ήταν η ασφαλέστερη και η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή βραχυπρόθεσμα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Ζαπορίζια: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους νέους βομβαρδισμούς – Πότε θα φτάσει το κλιμάκιο του ΔΟΑΕ
(Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, οι οποίοι εγείρουν κίνδυνο καταστροφικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τον Ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο «Τhe Kyiv Indipendent” o κυβερνήτης της Ζαπορίζια κατήγγειλε ότι τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις με πυραύλους στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, χωρίς όμως να κάνει λόγο για νέες απώλειες ζωών και ζημιές στην κατασκευή του κτιρίου.

Σύμφωνα με πληροροφίες των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών τις τελευταίες ημέρες οι δορυφόροι κατέγραψαν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις σε απόσταση αναπνοής από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Ζαπορίζια: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους νέους βομβαρδισμούς – Πότε θα φτάσει το κλιμάκιο του ΔΟΑΕ

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Ουκρανικό nexta.tv εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο δέχονται εκφοβισμό για το τι πρόκειται να πουν στους ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Tass μετέδωσε τη Δευτέρα ότι η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι τα μέλη του ΔΟΑΕ αναχώρησαν από τη Βιέννη και αναμένεται να φτάσουν στη Ζαπορίζια εντός των ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, nexta, Tass, Anadolu

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος