Υψηλοί τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ προς την κυβέρνηση για την πανδημία – Κατάθεση τροπολογίας από το Μερα25

Κριτική προς την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία, άσκησαν με ανακοινώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε ότι: “Ο Υπουργός που πριν λίγες μέρες παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση «έπεσε έξω» με το άνοιγμα του τουρισμού σήμερα δηλώνει με αδιανόητο θράσος πως πανηγυρίζει γιατί «είμαστε 12 φορές καλύτεροι από το Βέλγιο».

Ο κ. Γεωργιάδης πανηγυρίζει την ώρα που η χώρα μας έχει φθάσει να χάνει πάνω από 100 ανθρώπους την ημέρα, το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής του, ενώ χθες η χώρα μας είχε τη δέκατη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της και ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC τις τελευταίες 14 μέρες η Ελλάδα είναι η 17η χειρότερη στις χώρες ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό, έχοντας αφήσει πίσω της 14 χώρες που ως τα μέσα Οκτώβρη ήταν χειρότερες.

Η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης των δραματικών συνεπειών της κυβερνητικής αδράνειας τόσους μήνες, οδηγεί την κυβέρνηση σε χυδαία τυμβωρυχία. Λίγη ντροπή και μία συγγνώμη δεν θα έβλαπτε”.

Aπό την πλευρά του το ΚΚΕ σχολιάζει πως: “Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει βολικές και επιλεκτικές συγκρίσεις με άλλες χώρες, για να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας, είναι εξοργιστική και μακάβρια. Όπως στην Ελλάδα, έτσι και σε άλλες χώρες,  καταρρέουν τα δημόσια συστήματα υγείας, εξαιτίας της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της δήθεν “αρμονικής συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”, που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει στα ακόμη πιο τραγικά επίπεδα άλλων χωρών,  αυτό οφείλεται στους κοπιώδεις και συχνά αθόρυβους αγώνες, που έχουν γίνει για τη δημόσια υγεία, όλα αυτά τα χρόνια, αγώνες που σήμερα είναι πιο αναγκαίοι και επίκαιροι από ποτέ”.

Τέσσερα βήματα για την κάλυψη υπέρ-επειγουσών αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προβλέπει τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή το ΜέΡΑ 25.

«Η εξάπλωση της πανδημίας είναι ακάθεκτη, με τα νοσοκομεία της μίας πόλης μετά την άλλη να ξεπερνούν τα όριά τους. Το προσωπικό του ΕΣΥ έχει γονατίσει και εκλιπαρεί για τέσσερις συγκεκριμένες κινήσεις που η κυβέρνηση αρνείται να κάνει:

• Άμεση ένταξη στην μονάδα που υπηρετούν των επικουρικών του ΕΣΥ με εμπειρία και ειδικότητα.

• Άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού από τους καταλόγους που ήδη έχει το υπουργείο.

• Τουλάχιστον εβδομαδιαία τεστ όλου του προσωπικού του ΕΣΥ.

• Επίταξη (και όχι ενοικίαση) με σκοπό την άμεση ένταξη στο ΕΣΥ των ιδιωτικών μέσων που μπορούν να βοηθήσουν», αναφέρει το ΜέΡΑ 25 και τονίζει:

«Είναι προφανές ότι, ανεξάρτητα από τα επόμενα βήματα, αυτές οι τέσσερις κινήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η πανδημία καλπάζει με ρυθμό που θέτει εκτός θέματος τον οποιοδήποτε σχεδιασμό για το τι πρέπει να γίνει μεσοπρόθεσμα. Όλα τα σχέδια για εκείνα που έπρεπε να έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση (αλλά που δεν έκανε) ή για τα επόμενα βήματα ακυρώνονται όσο δεν γίνονται αυτές οι τέσσερις κινήσεις που απαιτούν οι άνθρωποι του ΕΣΥ. Το ΜέΡΑ25 αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την κατάθεση Σχεδίου Τροπολογίας για άμεση κατάθεση στη Βουλή. Ένα σχέδιο που ανταποκρίνεται στις πιεστικές σημερινές ανάγκες των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ που δίνουν, εκ μέρους της κοινωνίας, τον αγώνα εναντίον της πανδημίας».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη. Η απουσία ενός σχεδίου ενεργητικής αντιμετώπισης μέσω καθολικών τεστ στις ομάδες των «υπερ-μεταδοτών», δηλαδή στο υγειονομικό προσωπικό, στους εργαζόμενους σε υπεραγορές τροφίμων, στους ταχυδιανομείς και στο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας, και φυσικά στις ευπαθείς ομάδες, με την παράλληλη μη ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, έχουν θέσει τη χώρα μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.

«Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις χρονικά, ανάμεσα στις υπερ-επείγουσες και τις επείγουσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Στην παρούσα φάση, είναι άμεση προτεραιότητα να σωθούν ζωές, αυτή είναι η πλέον επείγουσα ανάγκη», αναφέρει το ΜέΡΑ25 και τονίζει ότι «προς αυτό τον σκοπό, απαιτείται η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να εκκινήσει επίσης άμεσα, με πρώτους τους υγειονομικούς, η διαδικασία των επαναλαμβανόμενων καθολικών τεστ. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η διεύρυνση των περιοδικών τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. Η επείγουσα ανάγκη, και ενόψει τρίτου κύματος της πανδημίας όπως αναφέρει ο ΠΟΥ και η επιστημονική κοινότητα, είναι η ενεργητική αντιμετώπιση της μέσω επαναλαμβανόμενων καθολικών τεστ στο σύνολο του πληθυσμού και η λήψη ad hoc, στοχευμένων και όχι οριζόντιων, μέτρων βάσει πραγματικών, αντιπροσωπευτικών δεδομένων για κάθε περιοχή».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κάλυψη των υπερ-επειγουσών αναγκών απαιτεί:

-(α) Επίταξη, με την ελάχιστη αποζημίωση που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο ευρύτερο σχέδιο της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οτιδήποτε διαφορετικό κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.

-(β) Οργανική ένταξη του Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού στο ΕΣΥ, στις θέσεις και τις υγειονομικές μονάδες που ήδη υπηρετεί. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι συμβάσεις επικουρικών ιατρών έχουν υπερβεί το ορισμένο όριο των 24 μηνών. Οι σιωπηρές παρατάσεις μέσω υπουργικών εγκυκλίων δεν λύνουν επ’ ουδενί το πρόβλημα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αναγνωρίζει δαπάνη μισθοδοσίας πέραν των 24 μηνών για επικουρικούς ιατρούς. Το ΕΣΥ διατρέχει άμεσο κίνδυνο να χάσει από το δυναμικό του 1.100 ιατρούς των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει. Η μόνη πραγματική λύση είναι η άμεση οργανική ένταξη του επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

-(γ) Άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού από τις λίστες που έχει συντάξει και τηρεί το Υπουργείο Υγείας

-(δ) Επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ. Ξεκινάμε με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής αυτό που έπρεπε να γίνει από την αρχή: ένα σχέδιο ενεργητικής αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω καθολικών τεστ στο σύνολο του πληθυσμού για λήψη στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ