Τουρκία: Απειλές κατά της Ε.Ε και για το μεταναστευτικό ενώ επιχειρεί προσέγγιση με το ΝΑΤΟ

Διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, υποστήριξαν απόψε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ήδη προχωρήσει σε αναδίπλωση σχετικά με τα περί έναρξης διαλόγου Ελλάδας- Τουρκίας , αναφέροντας ότι μιλούσε για «τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις υποβοηθητικές που δεν υποκαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση» .

Κι ενώ η η Άγκυρα προσπαθεί να προσεγγίσει το ΝΑΤΟ, παράλληλα απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Σέλικ, επανήλθε στην απειλή του μεταναστευτικού για την Ευρώπη, καθώς ήηδη ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει παρουσιάσει τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε δεν θα μπορεί πλέον να βασίζεται στη συνεργασία της Τουρκίας για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών εάν προχωρήσει με επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις ερευνητικές δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί μας σε άλλους τομείς”, τόνισε.

Και σήμερα τα πυρά του τουρκικού ΥΠΕΞ στράφηκαν κατά της Γαλλίας η οποία, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου “εξωθεί πιο πολύ την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο”, ενώ κάλεσε το Παρίσι να συνεργαστεί με την Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου δεν δίστασε να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι λέει ψέματα αναφέροντας: “Δυστυχώς η Ελλάδα είπε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ψέματα. Αλλά εδώ, αυτός που λέει ψέματα δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας, αυτός που λέει ψέματα είναι η ίδια η Ελλάδα. Και η Ελλάδα έδειξε για ακόμη μία φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο”.

“Βάλτε τέλος στις προκλήσεις, αποσύρετε το ORUC REIS και η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο”, απάντησε η Αθήνα, ενώ διπλωματικές πηγές επεσήμαναν:

“O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στα εγκαίνια του νέου αυτοκινητοδρόμου Νίγδης – Άγκυρας αναφέρθηκε στα “άλματα’ που έγιναν στην Τουρκία κατά την περίοδο της ηγεσίας του, ενώ η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ύφεση καλπάζει και οι Τούρκοι αγοράζουν μαζικά χρυσό και δολάρια.

“Σπάσαμε τα οικονομικά δεσμά, Χτίσαμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που ενισχύεται καθημερινά στον αμυντικό κλάδο. Σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο στα νότια σύνορά και σε πολλά άλλα σημεία, αν το βάρος της Τουρκίας γίνεται αισθητό με αυτό τον έντονο τρόπο, είναι επειδή πίσω από αυτό βρίσκεται πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύς. Το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρήκαμε στη Μάυρη Θάλασσα καθώς και άλλα ενεργειακά σχέδια θα τοποθετήσουν την Τουρκία στην πρώτη ενεργειακή κατηγορία”, ανεφερε ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΕΡΤ- Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος